Беларуските власти заявиха в понеделник, че са забранили на европейската

Беларуските власти заявиха в понеделник, че са забранили на европейската ...

Беларуските власти забраниха излъчването на Euronews

Беларуските власти заявиха в понеделник, че са забранили на европейската новинарска мрежа Euronews да излъчва.
Този ход беше определен от критиците на президента като нов акт на цензура, предаде БНР.

Арест за опозиционен лидер в Беларус Арест за опозиционен лидер в Беларус
Председателят на Обединената гражданска партия (ОГП) Николай Козлов беше задържан от полицейски служители и отведен в центъра за изолац...
Министерството на информацията заяви, че "е изключило Euronews" от списък на чуждестранни медии с право на излъчване в страната. Министерството заяви, че каналът със седалище във френския град Лион ще бъде заменен от руски програми, посветени на Втората световна война.
Говорител на министерството заяви пред руската държавна агенция РИА "Новости", че лицензът за излъчване на Euronews не е подновен, тъй като каналът нарушава законодателството, като пуска реклами на английски, вместо на руски или беларуски. Изтъкнатият белоруски активист за правата на човека Алес Бяляцки заяви, че решението е част от усилията за откъсване на страната от независими медии. "Беларус ще попадне в информационна блокада, това е, което е необходимо на режима", каза той.
Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова заяви в Twitter, че програмата ще може бъде следена в Интернет, но "очевидно това е опит за ограничаване на достъпа до информация“.
Беларус беше обхванат от месеци на избухнали след оспорвани президентски избори миналия август, когато Лукашенко спечели шести мандат.

Беларус експулсира полския консул Беларус експулсира полския консул
Беларус изгони полския консул, след като изрази "силен протест" заради участието му в събитие. То беше посветено на "прокълнатите войни...
Беларуските сили за сигурност започнаха сурови репресии срещу протестите, задържайки демонстранти и прогонвайки опозиционните лидери в изгнание, напомня АФП и допълва, че това е било съчетано и с натиск върху независимите медии.

Източник: actualno.com