Беларуски съд осъди на шест години затвор барабанист, чиято група

...
Беларуски съд осъди на шест години затвор барабанист, чиято група
Коментари Харесай

6 години затвор за музикант, свирил на протестите в Беларус

Беларуски съд осъди на шест години затвор барабанист, чиято група е свирела по време на митингите в страната през 2020 година, оповестява правозащитната организация " Вясна " (Пролет).  

30-годишният Алексей Санчук бе арестуван в Минск през ноември дружно с други членове на групата " Требуем разойтись ", която активно се включваше в протестните прояви на опозицията против преизбирането на президента Александър Лукашенко. Всички музиканти бяха наказани на 15 дни затвор за присъединяване в  " неразрешени митинги " и след това освободени. Но впоследствие на Санчук бяха предявени по-тежки обвинявания.

Съдът го призна за отговорен в подготовка на дейности, " съществено нарушаващи публичния ред " и подстрекателство на хората към присъединяване в " всеобщи вълнения ". Според " Вясна "  той е упрекнат, че е блокирал придвижването, размахвайки червено-бял байрак с цветовете на опозицията, и е насърчил стачкуващите да пляскат с ръце.

Правозащитната организация споделя, че Алексей Санчук, който е женен и има дребна щерка, е бил обичай от полицията след ареста му и заставен да направи признания във видео, излъчено по публичната телевизия. В гаража му при обиск е намерено и огромно количество пиротехника, с която съгласно брачната половинка на музиканта - Анна, Санчук няма нищо общо.

Музикантът ще излежи присъдата си в наказателна колония със непоколебим режим, прецизират съветски медии. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР