Беларуски активист, помагал на свои сънародници, избягали от политическо преследване

...
Беларуски активист, помагал на свои сънародници, избягали от политическо преследване
Коментари Харесай

Намериха мъртъв беларуски активист в Киев

Беларуски деятел, помагал на свои сънародници, избягали от политическо гонене в родината си, беше открит мъртъв в Киев. Виталий Шишов е открит обесен в парк. Полицията е почнала следствие за ликвидиране. Украйна, Полша и Литва са страните, където най-вече беларуси търсят леговище поради репресии от режима на Лукашенко. Официалната осведомителна организация в Минск заяви новината, само че управляващите не са коментирали случая.

Виталий Шишов излиза за утринен крос от вкъщи си през вчерашния ден и в никакъв случай не се завръща. Открит е през днешния ден обесен близо до жилището си, телефонът и движимостите му са били у него.

Имал е драскотини по лицето и коляното. Разследват се всички версии, в това число инсцениране на самоубийство. Рано е да се заключи, че е бил атакуван, разгласи шефът на националната полиция на Украйна.

26-годишният Шишов оглавяваше организацията " Беларуски дом в Украйна " - тя оказва правна и логистична помощ на беларуси, избягали от родината си.

Самият той напуща Киев след смазването на митингите през август 2020 година, в които взе участие.
Приятел на деятеля счита, че става дума да ликвидиране.

" Предвид събитията и съответните закани е ясно, че това е дело на беларуските специфични служби. Това е ликвидиране. Виталий е открит обесен и обичай ", съобщи Юрий Лебедев, другар на Виталий Шишов.

Преди три седмици Виталий предизвестява своя другар, че би трябвало да са деликатни, тъй като спецслужбите проникват в протестните групи и разпознават деятели и уредници на митингите. Виталий е споделял, че е наблюдаван.

" Още една жертва на кървавия диктаторски режим в Беларус. Ако този презрян узурпаторски режим се пробва да уплаши беларусите, ще кажа единствено - юмрукът ни е свидлив още по-здраво тук в Украйна ", сподели още Юрий Лебедев, другар на Виталий Шишов.

Александър Лукашенко е на власт в Минск от 1994 година. Миналото лято той се разгласи за победител на изборите, последваха жестоки репресии против мирни жители.

Опозиционери и протестиращи бяха хвърлени в пандиза, доста опозиционери напуснаха страната. Европейският съюз не признава резултатите от изборите и наложи редица наказания на представители на режима, измежду които възбраната за прехвръкване над въздушното пространство на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР