Беларуската спринтьорка Кристина Цимановкая напусна Токио на борда на полет

...
Беларуската спринтьорка Кристина Цимановкая напусна Токио на борда на полет
Коментари Харесай

Беларуската спринтьорка Цимановская напусна Токио с полет за Виена |

Беларуската спринтьорка Кристина Цимановкая напусна Токио на борда на полет за Виена в сряда, по-малко от 72 часа откакто отхвърли да се върне предварително по насила в страната си.

Спринтьорката прекара две нощи в посолството на Полша, а през днешния ден се качи на аероплан за Виена от летище Нарита в Токио.

Олимпийката провокира дипломатически скандал в неделя, когато съобщи, че откакто е отправила рецензии, треньорите ѝ са пробвали да прекратят участието ѝ на игрите в Токио, като са настояли да си събере багажа и са я завели на летището срещу волята ѝ. Тя отхвърли да се качи на самолета и потърси закрилата на японската полиция.

„ Няма да се върна в Беларус “, съобщи тогава тя пред Ройтерс.

Цимановская трябваше да се качи на полет за Варшава в сряда, откакто полското правителство ѝ обезпечи филантропична виза. Вместо това тя отпътува с полет на Австрийските авиолинии, който би трябвало да кацне във Виена в 16:05 ч. локално време.

Спортистката ще пътува за Полша вечерта, заяви член на беларуската общественост в контакт с Цимановская и добави, че дипломати са ѝ споделили, че полетът е изменен от съображения за сигурност. 

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач удостовери, че спортистката към момента е под грижите на полските дипломатически служби, само че не сподели къде ще се приземи.

" Както сме посочвали доста пъти, от съображения за сигурност не предоставяме детайлности за маршрута на полета ", добави той.

Австрийското външно министерство удостовери, че спортистката е на борда на полет за Виена, само че отхвърли да разяснява крайната дестинация.

Часове по-рано в Токио представител на летище Нарита Казунори Хашимото сподели пред публицисти, чакащи Цимановская да се качи на полета за Варшава на излаз 31, че спортистката е сменила маршрута си.

„ (Тя) няма да се качи на полета за Полша “, сподели Хашимото. " На борда има кореспондент на Ройтерс, който споделя, че желае да я интервюира. Така че полетът, който ще извърши, е изменен. "

Говорител на Ройтерс съобщи, че осведомителната организация е била в контакт с Цимановская и нейните представители.

„ Двама от нашите кореспонденти се качиха в сряда на полета от Токио за Варшава за да документират идването на Цимановская в Полша “, сподели представителят. „ Ройтерс се пробва да откри дали това е изиграло някаква роля в решението Цимановская да не се качи на полета за Варшава. “

Международният олимпийски комитет заяви в сряда, че е получил отчет от тима на Беларус, откакто е почнал следствие на изказванията на Цимановская, че е била отстранена от олимпийското село.

„ МОК основава дисциплинарна комисия, която да откри обстоятелствата по това дело и да изслуша двамата чиновници - Артур Шумак и Юрий Моисевич - за които се твърди, че са взели участие в този случай “, съобщи представителят на МОК Марк Адамс.

Беларуският народен олимпийски комитет не отговори на настояването за коментар в сряда. По-рано те обявиха, че треньорите са решили да отдръпват Цимановская от игрите по съвет на лекарите поради нейното „ прочувствено, психическо положение “.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна режима на президента на Беларус Александър Лукашенко в нетърпими „ транснационални репресии “ по този въпрос.

Инцидентът насочи още веднъж вниманието към Беларус, където полицията разруши талази от митинги, провокирани от президентските избори предходната година, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, с цел да запазят Лукашенко на власт.

Беларуските управляващи характеризират протестиращите против държавното управление като нарушители или войнствени революционери, подкрепяни от Запада, и разказват дейностите на личните си правоприлагащи органи като подобаващи и нужни.

Виталий Шишов, беларуски деятел, живеещ в заточение в Украйна, бе открит обесен в парк покрай дома си в Киев рано във вторник, а украинската полиция стартира следствие за ликвидиране. Той управлява организация, която оказва помощ на беларуси, бягащи от гонене. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР