Беларуската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич осъди полицейското насилие

...
Беларуската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич осъди полицейското насилие
Коментари Харесай

Нобелистка към Лукашенко: Иди си, ще започне Гражданска война

Беларуската носителка на Нобелова премия Светлана Алексиевич осъди полицейското принуждение против протестиращите в своята страна и прикани Александър Лукашенко да си отиде по кротичък метод.

 72-годишната авторка завоюва Нобел за литература през 2015 година за творчеството си, документиращо  ужасите на войната и живота при репресивния руски режим, в това число Чернобилската злополука през 1986-а.

 В първата си обществена реакция на митингите, които избухнаха в Беларус в деня на оспорваните президентски избори в неделя, писателката сподели през  Радио Свобода/Свободна Европа, че Лукашенко би трябвало да се отдръпна спокойно, с цел да предотврати кървава революция.

„ Мисля, че властите оповестиха война на своя народ. Обществото се радикализира пред очите ни.  Защото методът, по който се държат омоновците (силите за битка с масови безредици), даже не можахме да си го представим... Видяхме какво става в други страни, само че това, които се случва у нас, когато стрелят в кола, в която  има малко дете, и то лежи цялото  кръв, когато пребиват бременна жена, и задушават задържаните  с колене - също като този случай, който провокира протести в на Америка

Писателката споделя по какъв начин полицаите грабват безусловно мирни хора от улицата и ги затварят в спортни зали без храна и вода.  Вчера е имало протестна женска акция за взаимност с две претенции - да се разбере истината за изборите и не бъдат убивани мъжете им. Жените носели цветя, молели се през Вечния пламък. И когато започнали да се разотиват и на площада останали  по-малко, били нападнати от омоновците. 

Алексиевич сподели, че е  шокирана от " нечовешките, демонски " дейности на полицията. Тя добави, че това по-рано е било немислимо и допусна, че Минск може да е получил подкрепа от Русия.

Преди президентските избори в неделя Алексиевич съобщи, че ще гласоподава за основния опозиционен противник на Лукашенко - Светлана Тихановская. Писателката акцентира, че разбира защо Тихановска, дилетант в политиката и до неотдавна майка, гледала децата си вкъщи, е отпътувала от Беларус на по-безопасно място в съседна Литва.

 „ Тя беше и остава знак на смяната, на устрема към нов живот “, сподели Алексиевич. Направи каквото можа.  Няма да кажа лоша дума за нея. Нека сега  мъжете да излязат напред ".

Алексиевич изрази възхищението си от белоруските протестиращи: „ През последните няколко седмици просто се влюбих в моя народ. Това са изцяло разнообразни хора, силата им е изцяло друга. Преди бях малко разочарована - в този момент към този момент не. "  

А към Лукашеко,  когото от дълго време критикувасе обърна с думите: „ Иди си преди преди да станало е късно, преди да си хвърлил хората в ужасна пропаст, в бездната на гражданската война.Ти просто  искаш власт и желанието ти ще свърши с кръв ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР