Беларуската избирателна комисия отказа да регистрира двамата най-сериозни опоненти на

...
Беларуската избирателна комисия отказа да регистрира двамата най-сериозни опоненти на
Коментари Харесай

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

Беларуската изборна комисия отхвърли да записва двамата най-сериозни съперници на президента Александър Лукашенко като претенденти за президентските избори идващия месец, което на практика подсигурява оставането на власт на заемащия от 26 години най-високия пост в страната, оповестява " Ройтерс ".

Виктор Бабарико, банкер, който беше задържан предишния месец, беше изключен от изборната бюлетина поради наказателното произвеждане против него , оповестиха от изборната комисия. Валери Цепкало, някогашен дипломат, който управлява офис парк за софтуерни компании, също беше изхвърлен от конкуренцията, откакто подписите в петицията в негова поддръжка бяха анулирани .

Двамата бяха считани за последните претенденти, които имаха някакъв късмет да победят Лукашенко, който се сблъсква с най-силната си съпротива от години, откакто неудовлетвореността нараства поради положението на стопанската система, правата на индивида и неговото омаловажаване на пандемията от новия ковид.

Полицията арестува стотици хора в опит да потуши антиправителствените митинги преди изборите. Почти всички съществени съперници на Лукашенко са или задържани, или са разследвани.

Бабарико, който оглавяваше локалното поделение на съветската Газпромбанк, преди да реши да се кандидатира за президент, беше хвърлен в пандиза предишния месец по обвинявания, че e изнесъл стотици милиони долари от страната при схеми за пране на пари. Той отхвърли обвиняванията като метод управляващите да отстранят критик от президентската конкуренция.

" Независимо от обстоятелството, че самостоятелните претенденти са в пандиза и не могат да организират изборна активност, управляващите са толкоз слаби и толкоз уплашени, че не разрешиха на Виктор Дмитриевич (Бабарико) да взе участие в изборния развой ", разяснява пред кореспонденти Мария Колесникова, която е представител на неговия избирателен щаб.

Андрей Ланкин, чиновник в предизборния щаб на Цепкало, съобщи, че той ще апелира в съда решението да не бъде регистриран поради недопуснатите подписи.

От своя страна шефът на предизборния щаб на Лукашенко, Михаил Орда, настоя: " Трябва да проведем безшумно и умерено изборите, без никакви провокации и катаклизми. "

Правозащитници прецизираха, че над 700 души са били арестувани по време на предизборната акция в Беларус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР