Беларус забранява продажбите на романата 1984 на Джордж Оруел, съобщи

...
Беларус забранява продажбите на романата 1984 на Джордж Оруел, съобщи
Коментари Харесай

Беларус забрани романа 1984 на Джордж Оруел

Беларус не разрешава продажбите на романата " 1984 " на Джордж Оруел, заяви една от дребното самостоятелни издания в страната - " Наша Нива ".

Те са получили копие на заповед, разпратена на издателите в страната.

" Всички издания на " 1984 " би трябвало да се изтеглят от пазара. Доклад за използването да бъде подаден не по-късно от 19 май ", написа в заповедта.

От изданието са решили да не разгласяват цялостната заповед, с цел да запазят сигурността на източника си. Не е ясно какъв брой издателства и книжарници са я получили.

" 1984 " е емблематичен разказ, описващ най-крайната версия на тоталитарно общество. Множество диктатори по света са сравнявани с " Големия брат " от романа, в това число сегашния беларуски деспот Александър Лукашенко.

Книгата е била неразрешена в Беларус единствено до преди няколко десетилетия - и в целия Съюз на съветските социалистически републики до 1987 година Първото издание в Беларус излиза през 1992 година, в превод на Серхий Шупа. През 2020 година издателство " Янушкевич " пуска ново издание, през 2021 година излиза още едно, и книгата, написана през 1948 година, за малко става бестселър - нещо, което се признава и от държавното издателство " Белкнига ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР