Беларус провежда избори в неделя, президентът Александър Лукашенко е срещу

...
Беларус провежда избори в неделя, президентът Александър Лукашенко е срещу
Коментари Харесай

Беларус провежда избори на фона на протести

Беларус организира избори в неделя, президентът Александър Лукашенко е против някогашен преподавател , който е най-голямото предизвикателство от години за индивида, наименуван от Вашингтон " последният деспот на Европа ", оповестява " Ройтерс ".

65-годишният Лукашенко е съвсем сигурен, че ще завоюва шести следващ мандат, само че може да се сблъска с нова вълна от митинги на фона на яд поради ръководството на пандемията COVID-19, стопанската система и правата на индивида.

Продължаващото противопоставяне на опозицията може да навреди на опитите на Лукашенко да отстрани " оградите " със Запада на фона на разрушение на връзки с обичайния съдружник Русия, която се пробва да притисне Беларус към по-тесен стопански и политически съюз.

Бивш руски шеф на групово стопанство, Лукашенко ръководи от 1994 година

Той се сблъсква с изненадваща съперничка - Светлана Тиханоская, някогашна учителка по британски език , която влезе в конкуренцията , откакто брачният партньор й, антиправителствен блогър , който възнамеряваше да се кандидатира, бе хвърлен в пандиза .

Нейните манифестации са едни от най-многобройните от рухването на Съветския съюз през 1991 година Правозащитни групи настояват, че над 1300 души са арестувани при все по-голяма принуда .

От четвърт век задграничните наблюдаващи не правят оценка изборите за свободни и почтени в Беларус. Въпреки възбраната на изборната комисия опозицията да организира различно броене на гласове, Тиханоская прикани своите последователи да следят изборните секции .

" Ние сме в болшинството и нямаме потребност от кръв по градските улици ", сподели тя в събота. " Нека пазиме правото си да избираме дружно . "

Представяйки себе си като поръчител за непоклатимост, Лукашенко изяснява, че опозиционните протестиращи са в сговор с задгранични поддръжници , в това число група от 33 обвинени съветски наемници, арестувани през юли и упрекнати в скрит план за " терористични актове ".

Анализаторите обявиха, че задържането им може да се употребява като предлог за повече репресии след гласуването. " Лукашенко априори даде да се разбере, че има намерение да резервира властта си непременно . Остава въпросът каква ще бъде цената ", съобщи политическият анализатор Александър Класковски.
 Хиляди опозиционери на митинг в Беларус
Хиляди опозиционери на митинг в Беларус

Те се опълчиха на репресиите от управляващите преди президентските избори този уикенд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР