Бежовото като бягство от кича и като цвета на неутралното,

...
Бежовото като бягство от кича и като цвета на неутралното,
Коментари Харесай

Диванът на Боби. Защо американски художник рисува мебел на Бойко Борисов

Бежовото като бягство от труфя и като цвета на неутралното, на безличното, само че и като " желания цвят за поръчване от зрелия мутро-елит " - това е част от посланието в нова независима галерия на американския художник Аарон Рот. Името ѝ е " Бейж ", мястото -галерия " Сариева " в Пловдив.

Сред акцентите в експозицията е творбата " Диванът на Боби ". Тя е и първата от поредицата, отдадена на това по какъв начин " сивото в стопанската система не просто е замаскирано под безлично бежово, а и е придобило настоящия " благороден цвят бейдж ", написа в уеб страницата на галерията за идното разкриване на експозицията. На пръв взор платното изобразява доста непосредствен проект на кожена мебел. Художникът споделя, че в реалност е нарисувал дивана, който някогашният министър председател на България Бойко Борисов е имал в кабинета си в Министерския съвет.

" Всичко потегли от концепцията за бежовия цвят, който преди рецесията през 2008 година се използваше основно в американските къщи като нова концепция за интериорен дизайн ", споделя Аарон Рот за " Булевард България ".

По думите му цветът е безпристрастен и дава вяра, че парцелът може да стане по-лесно продаваем. Художникът потегля от концепцията за бежовото и открива, че премиерското канапе на Борисов е решено в цветовата гама:

" Обикновен кожен диван и оттова се появиха и други бежови предмети, пристигнали сякаш като пазарен триумф, приели цвета на баналното, само че и криещи освен това ".

Канапето се трансформира в знак на мафията в политиката и неотдавна разкритите корупционни схеми, свързани с вложенията в инфраструктура на бившето държавно управление, споделя създателят. В същото време сходна мебел може да се открие в офиси, презентираща доверие и резистентност.

В изложбата могат да бъдат открити още препратки към действителни персони - като бургаския предприемач и (бивш) политик Бенчо Бенчев и обичания дизайнер на новобогаташкия хайлайф Филип Плейн, означават от изложба " Сариева ".

Аарон Рот е на 24 години и е роден в Лос Анджелис, Съединени американски щати. В България живее от 12-годишен до довеждане докрай на гимназия. През 2021 година получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон, с дипломна работа за образната просвета на попфолка. Художникът показва актуалната просвета на младежите, които слушат чалга, само че не тъй като я харесва, а като културен феномен.

Новата галерия " Бейж " се приготвя от една година. По думите на Веселина Сариева тематиките в творбите на Рот са естетически, не просто политически.

Паралелите в експозицията са ясни – сред културата на масите в Съединени американски щати и леко иронично преоткрития български актуален обичай. Рот показва типичната за географската широчина хармония на " мутробарок " или " мутра-елит ", като изобразява знаците на локалните показа за разкош - кожа, злато, револвери, скъпи коли, маркови движимости.

 Два револвера в маркова дамска чанта

Същевременно като естествен младеж, който обикаля из България, актьорът вижда и постройките, които се строят у нас. Бумът на нови кооперации, изникнали единствено тъй като някъде е имало празно пространство - без съблюдаване на някаква градоустройствена скица, му вършат мощно усещане. Свързва този феномен с политическата обстановка и го пресъздава в творбите си. " Прави го доста смилаем, а не поучителен метод ", споделя още Весела Сариева.

 Балкони

Това не е първата независима експозиция на Аарон Рот в България. През 2021 година в зарязан супермаркет покрай Сточна гара в София е експозицията " Бизнес (енд) мениджмънт ". Акцентът е българският преход, визуализиран посредством цветове, нюанси, размери и материи.

Символите на властта и контрастиращият обществен статус на българите са тематика и в " Със свободна времева рамка " – втората му независима галерия, част от FLUCA, Австрийски културен павилион в Пловдив (2021 г.).

През 2022 година осъществя третата си независима галерия " Златна жица " в изложба " Пунта " в София.

С " Бейж " продължава неговото тършуване из бита и нравите в страната ни, вследствие от политическата действителност.

Авторът не се интересува единствено от особеностите на балканската мода, само че търси истините за корупцията, политиката и обществения ред, които те прикриват. Превръща ги в повсеместен образец за протичащото се в света през днешния ден.

" Бейж " се открива на 10 февруари в галедия " Сариева " в Пловдив и може да се види до 31 март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР