БДЖ започва преговори със Световната банка за реализация на инвестиционната

...
БДЖ започва преговори със Световната банка за реализация на инвестиционната
Коментари Харесай

БДЖ в търсене на 400 млн. лв. от Световната банка

БДЖ стартира договаряния със Световната банка за реализация на капиталовата си стратегия за интервала до 2024 година Дружеството ще договаря за привличане до 400 млн. лева капитал. Средствата са нужни за придобиване на 5 нови електрически и 15 броя дизелови локомотиви, както и на 600 броя профилирани товарни вагони. Инвестициите в преносим състав и жп инфраструктура са главен приоритет на Министерството на превоза и известията.

Програмата планува съществени поправки на 10 бр. локомотиви и 250 бр. товарни вагони.

В последните години " БДЖ-Товарни транспорти " не съумява да отговори на условията на пазара и има усложнения в осъществяване на графика на транспорти заради неналичието на задоволително преносим състав. Средната възраст на електрическите локомотиви е 45 години, а 90 % от вагоните са доставени преди 40 години . Ремонтната поддръжка се прави основно в локомотивните депа на сдружението, които нямат задоволителен потенциал.
 Холдинг БДЖ “ е на облага за първи път от 10 години
Холдинг БДЖ “ е на облага за първи път от 10 години

2,2 млн. лв. е облагата при товарните транспорти за 6 месеца

В същото време, размерът на поръчките за транспорт се усилва, а неналичието на преносим състав крие риск от загуба на клиенти и неосъществени облаги. Новите вагони и локомотиви ще върнат БДЖ-Товарни транспорти на пазара като мощен конкурентоспособен състезател.

Мениджмънтът на сдружението пресмята, че с модернизирането на локомотивния и вагонен парк, ще могат да бъдат изпълнени транспорти на товари, които единствено за първата година ще донесат към 28 млн. лева доходи. Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано в допълнение по още 5 % нарастване на приходите. Това допуска инвестицията от 400 млн. лева да се изплати за период към 11 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР