БДЖ и румънския клон на железопътния гигант Алстом отчетоха напредък

...
БДЖ и румънския клон на железопътния гигант Алстом отчетоха напредък
Коментари Харесай

Основният ремонт на Дезирата още не е започнал, но Алстом и БДЖ отчетоха напредък |

БДЖ и румънския клон на железопътния колос Алстом регистрираха прогрес по контракта за ремонт на електрическите и дизеловите мотриси Сименс Дезиро, който е на стойност близо 135 милиона лв.. Впечатляващото в тази ситуация е, че напредъкът е регистриран още преди да бъде стартирана програмата за главния ремонт на 46-те влака, която по график ще стартира през първото тримесечие на идната година.

През декември 2019 година „ БДЖ - Пътнически транспорти ” ЕООД и румънската „ Алстом ” подписаха петгодишен контракт за поддръжка на 46 мотрисни влака. Обхватът на контракта включва цялостна настояща поддръжка, както и главен ремонт на 22 дизелови и 24 електрически мотриси.

Въпреки зародилите непредвидени усложнения и закъсненията в периодите за осъществяване, породени от световната пандемия, планът напредна доста през последните месеци: три депа бяха осъвременени, 26 мотрисни влака сега са в употреба и се поставят старания за възстановяване на положението на мотрисите, които не са в придвижване, с цел да бъдат включени в осъществяването на ежедневния график за придвижването на влаковете, оповестяват двете компании в взаимно изказване.

Те прецизират, че от месец май до септември три депа, в София, Варна и Пловдив, са претърпели огромна рационализация. В тях били вложени над 1 млн. лева, с цел да бъдат готови и оборудвани за осъществяване на действия по ремонт и поддръжка на мотрисните влакове.

Вече повече от 50 души на цялостен работен ден са непрекъснато ангажирани в тази активност. Очаква се броят им да нарасне във етапа на главен ремонт, което основава опция за обезпечаване на нови работни места в България, защото „ Алстом ” отваря офис в София и работи с локални снабдители.

„ Въпреки непредвидените закъснения, породени от международната санитарна рецесия, преодоляхме първичните усложнения и имаме удоволствието да отчетем добър прогрес пред необятната общност и нашите клиенти. Мотрисните влакове ще възвърнат положителното си техническо положение и напъните за тяхното възобновяване ще разрешат безвредна употреба през идващите 10 години “, бяха думите на шефа на „ БДЖ - Пътнически транспорти ” ЕООД Любен Нанов при отбелязването на напредъка на активността по ремонта на мотрисните влакове.

„ Стартирането на този план по време на световна пандемия беше ненадейно предизвикателство, с което „ Алстом ” се оправя с помощта на екипните старания положени от румънски екип от специалисти, български чиновници, както и голям брой локални снабдители, които работят непрекъснато за триумфа на този план ”, съобщи Габриел Станчу, изпълнителен шеф на „ Алстом ” за Румъния, България и Република Молдова.

„ Развихме и ще продължим да развиваме локални партньорства, с цел да осигурим доставката на аварийните елементи, нужни за поддръжката на мотрисите. “, добави той.

„ Нашите екипи работят за възстановяване на оборудванията, като дават съвременно съоръжение и практики за поддръжка, с цел да понижат времето за престой на съществуващия преносим състав. Искаме да сме сигурни, че депата ще работят дейно, с цел да обезпечават всекидневно повече влакове в употреба ”, изясни Давид Лоран, шеф обслужване в „ Алстом ” за Централна и Източна Европа.

За тази цел сега екипът по поддръжката работи за стартирането в придвижване на четири дизелови мотриси, от общо шестте планувани в контракта, които са трайно отвън употреба. Те ще бъдат още веднъж в употреба през идващите месеци след осъществен главен ремонт.



Освен това се работи върху възстановяване на системите за ползване на сила и изискванията за пътешестване на клиентите в електрическите мотриси (ЕМВ). Един първообраз на ЕМВ се модернизира в хранилище София с спомагателни функционалности като безжичен интернет за пасажерите и цялостна система за осветяване, употребяваща LED технологии. Тази стратегия за рационализация ще обхване целия парк, а по-късно ще бъде надградена с спомагателни новаторски функционалности, като да вземем за пример пътнически осведомителни системи и нови екрани на пултовете за ръководство на машинистите.

Подготвя се и програмата за главен ремонт за всички 46 мотриси, която да бъде въведена в режим на осъществяване от първото тримесечие на 2021 година

В своя 35 годишен опит, компанията е изпълнила над 100 плана за поддръжка на железопътен преносим състав в 30 страни. Текущите и бъдещите контракти за техническо обслужване обгръщат над 13 000 единици, като в 20% от плановете влаковете, поддържани от “Алстом ”, не са лично произвеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР