Базите за съхранение на горива са почти изцяло концентрирани в

...
Базите за съхранение на горива са почти изцяло концентрирани в
Коментари Харесай

Къде са ключовете за петролните бази

Базите за предпазване на горива са съвсем напълно съсредоточени в две-три компании

© Георги Кожухаров Един от двата претекста за изгряването на Държавна петролна компания е решаването на от дълго време известния проблем със складовете. От последния секторен разбор на Комисия за защита на конкуренцията на пазара на горива се вижда, че през 2018 година към 50% от вместимостите на акцизните и данъчни хранилища за бензин А-95, над 80% за А-98 и към 40% за дизела се държат от един състезател - " Лукойл Нефтохим Бургас " (тук влиза рафинерията). Ако се следва табличната класификация в отчета на регулатора, тъй като имената на фирмите са заличени, идващият пазарен участник е " Лукойл България " - с 30-35% от складовите вместимости за бензин А-95 и дизел, както и към 10% от тези за бензин А-98. Т.е. има цялостна доминация на съветската група. По Закона за запасите от петрол и нефтопродукти превъзходството на групата е още по-голяма. Доста по-назад са " Сторидж ойл " и " Сакса " - надлежно с към 10% и 6%, а надалеч зад тях са " Инса ойл " и " Варна сторидж ".

Още през 2011 година, а по-късно и през 2016 година Комисия за защита на конкуренцията е препоръчвала предприемане на незабавни ограничения за построяването на държавни данъчни хранилища, изключително до гранични пунктове. В миналогодишния разбор даже е посочено, че те би трябвало да се ръководят от държавни предприятия и да се употребяват от фирмите при недискриминационни условия и цени. А предстоящият резултат - повишение на конкуренцията в търговията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моделът е прибавен в Чехия и Португалия. Във Франция данъчните хранилища са главно на петролните рафинерии, само че и на самостоятелни оператори. В Латвия Министерството на стопанската система е сключило контракти с девет локални и непознати притежатели на оторизирани данъчни хранилища. В Гърция страната взе участие с 35% в капитала на " Хеленик петролиум " (ELPE), което има данъчните хранилища в неговите рафинерии. Останалите данъчни хранилища са частни. В Италия главен участник е Eni, което се управлява от страната.

" Създаването на личен данъчен склад изисква висока първична инвестиция, която е непостижима за множеството търговци, лишава сериозен финансов, административен и действен запас и има дълготрайна възвръщаемост. Процедурата по издаване на лиценз е тромава и мудна. Необходимо е закупуване на програмен продукт, измервателни и нивомерни системи, банкови гаранции, осъществяване на техническите условия по отношение на обекти с най-голям рисков клас, екологични условия, взривозащитеност на оборудванията и други ", установяват от Комисия за защита на конкуренцията.

Затова комисарите предложиха да се подхващат ограничения за ускорение на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели. Според тях да вземем за пример би могло за някои условия към бъдещите участници на пазара да се изискват единствено заявления, а способените държавни органи да реализират следващ надзор. Стъпки в тази посока обаче липсват.

" Увеличаването на тласъците за откриване на нови данъчни хранилища в страната и опцията да се употребяват лицензирани такива в прилежащи или близки до България страни - членки на Европейски Съюз, би насърчило конкуренцията сред лицензираните складодържатели във връзка с предлаганите от тях цени и условия за използването на складовете им ", се споделя в отчета.

За да се усъвършенства потреблението на данъчните хранилища, може да се сътвори и електронна платформа, от която в действително време вносителите да имат достъп до информация за съществуването на свободни вместимости. Според Комисия за защита на конкуренцията за това са нужни единствено промени в нормативната уредба, само че такива през последната година и половина не са препоръчани.

" В най-хубава позиция за поддържането и контрола на тази платформа биха били надлежно Агенция " Митници " и Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", написа в разбора на антимонополистите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР