Базираната в Бургас компания Стивасофт направи първата си сделка, като

...
Коментари Харесай

"Стивасофт" продаде мажоритарен дял от софтуерния си бизнес PHPJabbers за над 1 млн. долара

Базираната в Бургас компания " Стивасофт " направи първата си договорка, като продаде 80% дял от марката си PHPJabbers, през който създава софтуерни приложения за уеб сайтове. Купувач е естонската компания за цифров маркетинг OnlineOnly. Точната цена на договорката не е обществено оповестена, само че по информация на бизнесмените тя надвишава 1 млн. $. Екипът на " Стивасофт " ще продължи да развива както PHPJabbers, по този начин и втория бранд на компанията VEVS за цялостна разработка на уеб сайтове.
Постоянен напредък
През 2006 година, откакто приключва осведомителни технологии във Варна, Веселин Стоилов основава уеб страницата PHPJabbers. През него той продава създадени приложения, които могат да се внедрят в уеб сайтове и да усилят функционалностите им. Такива разработки са да вземем за пример от онлайн календар и часовник до консолидиране на цяла резервационна система. В началото работи повече на фрийланс принцип, само че търсенето се усилва и три години по-късно записва компанията " Стивасофт " в Бургас. В нея притежатели са също брат му Иван Стоилов и другар от университета Александър Вълканов. Паралелно с PHPJabbers дружно развиват и софтуерната платформа за разработка на уеб сайтове VEVS.

През годините бизнесът им се разраства и с изключение на в Бургас през 2010 година откриват офис във Варна. Веселин Стоилов споделя пред " Капитал ", че в най-силните години на компанията екипът им е наброявал над 30 души, като част от тях са били във Виетнам, където през 2012 година отварят трети офис. През целия този интервал компанията пораства със лични средства без външни вложения.

Към момента в " Стивасофт " работят общо към 15 души на трите местоположения, които дават отговор за двата софтуерни марката. " В PHPJabbers имаме 70 приложения, като цените им варират сред 20 и 170 $ ", изяснява Стоилов. Клиентите им са хотели, търговци на коли, брокери, уеб студиа и разработчици от целия свят, като по думите на създателя общият им брой е над 40 хиляди.
Първа продажба
През последните две години създателите на PHPJabbers обаче стартират да търсят благоприятни условия за продажба на бизнеса им. Водят договаряния с разнообразни компании, само че едвам при започване на тази година съумяват да стигнат до съглашение. Естонската компания за цифров маркетинг OnlineOnly купува 80% от бизнеса на PHPJabbers. " Те желаеха да запазим дял от бизнеса и екипът ни да продължим да работи с тях както по този, по този начин и по други взаимни планове ", споделя Веселин Стоилов. Новите сътрудници не афишират обществено каква е цената на договорката. Ясно е само, че сумата надминава 1 млн. $.

През 2019 година " Стивасофт " регистрира доходи над 1.3 млн. лева и облага 95 хиляди лева По думите на създателя на компанията те са разграничени поравно сред двата марката. " Пандемията от ковид не засегна бизнеса ни и през 2020 година финансовите индикатори останаха непроменени ", прецизира още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР