Бавария за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 Спутник V,

...
Бавария за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 Спутник V,
Коментари Харесай

Германия е готова да закупи Спутник V без посредничество на ЕС

Бавария за закупуване на съветската ваксина против Covid-19 " Спутник V ", която управляващите на федералния район договориха предходния ден.

Според изискванията на договорката Бавария ще набави 2,5 милиона дози от съветската ваксина, откакто тя получи зелена светлина от Европейската организация по медикаментите (EMA).

Министър-председателят на немската провинция Маркус Зьодер изясни по-рано, че Бавария може да получи спомагателни 2,5 милиона дози от имунизацията " Спутник V " през идващите месеци, като съгласно някои информации Бавария може даже да стартира да създава съветската ваксина в бъдеще.

Същевременно министърът на опазването на здравето на Германия Йенс Шпан съобщи пред немската социална телевизия, че страната е подготвена да закупи " Спутник V " сама, без Европейския съюз.

По-рано немското държавно управление съобщи, че възнамерява да беседва с Москва за закупуване на дози от съветската ваксина против ковид, в случай че тя бъде утвърдена от европейските регулатори.

Шпан обаче означи, че през вчерашния ден Еврокомисията е декларирала, че няма да подписва контракти за " Спутник ", както за други производители - като „ Бионтех “ да вземем за пример. Затова на срещата на здравните министри на Европейски Съюз през вчерашния ден Йенс Шпан е споделил, че Германия ще организира двустранни диалози с Русия.

Шпан прикани Русия да даде нужните за утвърждението на имунизацията „ Спутник V “ данни:

„ Държим на утвърждението на имунизацията от ЕМА, тъй като казусът с „ АстраЗенека “ сподели, какъв брой значим е контролът “.

Снощи Европейската комисия разгласи, че няма да подписва контракт за доставката на „ Спутник “ от името на 27-те страни членки. „ Затова ще действаме сами “, изясни Шпан:

„ Пред европейските здрави министри заявих, че Германия ще води двустранни диалози с Русия. Първата точка е срокът на доставка “.

Защото по думите на здравния министър сключването на контракт за съветската ваксина има смисъл, единствено в случай че доставката е след най-вече пет месеца. На по-късен стадий към този момент ще разполагаме с задоволително ваксини, изясни Шпан.

Според данните в Германия 13% от популацията е получило първа доза от Covid имунизациите.

Същевременно управляващите в Словакия оповестиха, че доставената предишния месец съветска ваксина се разграничава от проверявания от Европейската организация по медикаментите препарат. От съветска страна реагираха, като дефинираха изказванията от Словакия за подправени вести.

А унгарските управляващи, които първи в Евросъюза утвърдиха потреблението на " Спутник V " и на китайската ваксина " Синофарм ", оповестиха, че възнамеряват до края на месеца броят на ваксинираните в страната да доближи 4 милиона души. До края на май е допустимо даже всички възрастни унгарци да получат ваксина.

От кабинета на премиера Виктор Орбан обявиха, че нямат желание да стопират потреблението на имунизацията на " АстраЗенека ".

Противоепидемичните ограничавания в Унгария са обвързани с хода на имунизацията. От през вчерашния ден стартира последователното им облекчение макар несъгласието на здравните специалисти в страната. Според тях там третата вълна на епидемията е надалеч от привършване.

Данните сочат, че Унгария продължава да е преди всичко в света по Covid смъртност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР