Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно.

...
Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно.
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Българската бойна група ще е под оперативно командване на Крещящите орли

Батальонната бойна група, която България образува, не е окомплектована изцяло. Първоначалните оперативни качества се чакат към средата на октомври. Не става въпрос за дефицит на хора, а сключване на нужните документи, с които страните желаят да вземат участие в тази група. Подготвя се и техническо съглашение, което би трябвало да мине за решение през Министерски съвет. Това сподели в студиото на " Още от деня " служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора. Както и американската рота " Страйкър ".

Рота " Страйкър " не е част от именитите американски " Крещящи орли " - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, само че под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, посочи Стоянов.

По думите му все още се чакат 150 американски военнослужещи да дойдат в България.

Това са първичните качества, които би трябвало да развием. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души. Има нова стратегическа идея на НАТО, съгласно която имаме предна защита, посочи Стоянов.

По думите му ще е доста мъчно да се освободим от съветското въоръжение, тъй като модернизацията на българската войска е забавена с години.

30 млн. е оскъдна сума за рационализация, българската войска е подценявана с години, сподели той. Подчерта, че в случай че няма последователност сред обособените държавни управления, няма по какъв начин да се реализира модернизиране на армията.

По отношение на подписаните контракти Стоянов сподели, че има подписани два контракт за доставка на самолети Ф-16 - 8 броя и новия многоцелеви патрулен транспортен съд - 2 бр. Служебното държавно управление, подкрепено от предходното държавно управление, е сключило контракт за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде подписан подобен за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен стадий за торпеда за новите патрулни кораби. В капиталовата план-програма са заложени към 12 плана. За процеса на превъоръжаване ще са нужни сред 6 и 8 милиарда лева, сподели служебният министър на защитата.

Министърът сподели, че сега се прави всичко допустимо за удължение на живота на МиГ-29. Водят се диалози за вероятно закупуване на мотори от Полша или Словакия.

По отношение на защитата на българската граница Димитър Стоянов беше безапелационен, че намаляване на защитата от страна на българската войска няма.

На границата има над 350 военнослужещи, които подкрепят Министерство на вътрешните работи, които употребяват разнообразни механически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен уред, който ще бъде включен в по-нататъшен стадий. От 2018 година има проект, според които МО може да усили силата на над 1400 души.

До преди няколко седмици МО е взело участие със 100 души в защитата, в този момент са над 350 и то поради нараствания напън. Пробив в защитата няма, безапелационен е Стоянов.

Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, само че се прави всичко допустимо това да бъде лимитирано, поради което ще се включат в допълнение сили и в допълнение средства, посочи министърът.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР