BASF подготвя за пазара иновативен инфрачервен детекторИнфрачервеният детектор Hertzstück, вграден

...
BASF подготвя за пазара иновативен инфрачервен детекторИнфрачервеният детектор Hertzstück, вграден
Коментари Харесай

Ще анализираме храната лесно със смартфона

BASF приготвя за пазара новаторски инфрачервен детектор

Инфрачервеният детектор Hertzstück, вграден в смарт телефона, ще разреши елементарен и бърз разбор на храната

Новаторски инфрачервен детектор скоро може да трансформира смарт телефоните в портативни лаборатории, които се побират в джоба. Прототип на устройството Hertzstück беше показан по-рано този месец в Лондон от немския тръст BASF.

Миниатюрният спектрометър ще разреши на потребителите да измерят, да вземем за пример, наличието на мазнини в извара. Този новаторски датчик употребява къси инфрачервени лъчи с дължина на вълната от 1-3 μm и е създаден от стартъп компанията trinamiX, учредена от откривателите на BASF в Лудвигсхафен през 2015 година

Капсулирането с патентован тъничък филм върху функционален полупроводников пласт е доста стабилно и защищава датчика от въздействия на околната среда като вода и О2. Миниатюризацията значи, че Hertzstück може скоро да бъде конфигуриран като сензорен чип върху платката на смарт телефон.

При инфрачервената спектроскопия се излъчва късовълнова инфрачервена светлина, която води до характерни молекулярни трептения – те могат да бъдат уловени от детектора. В индустрията всекидневно това се реализира благодарение на огромно съоръжение, да вземем за пример за надзор на качеството на храните и фармацевтичните артикули.

Анализът на храната със смарт телефон лишава единствено няколко секунди, без да оказва въздействие върху нея по никакъв метод

Софтуерът за профилиран разбор може да бъде употребен за премерване на аспекти като наличие на вода или на протеини и мазнини. Инсталирана в смарт телефона, един ден тази измервателна технология ще може да обезпечи на потребителите и потребна информация за невидимите качества на тяхната храна – с цел да наблюдават, да вземем за пример, потреблението на мазнини или да преминат на веган диета.

Анализът на храната със смарт телефон лишава единствено няколко секунди, без да оказва въздействие върху нея по никакъв метод. В избрани случаи датчикът, който работи с къси инфрачервени лъчи, може даже да бъде употребен за измервания през опаковката, само че приложението е изключително потребно за непакетирана и приготвена храна.

Има и доста други евентуални приложения на детектора Hertzstück, в това число премерване на наличието на влага в кожата, с цел да изберете верните козметични артикули, равнището на дейни съставки в обещано лекарство или даже наличието на естествени нишки в материалите за мебел.

Първите спекрометри, употребяващи новия инфрачервен датчик, ще бъдат налични през 2019 година за промишлени и полупрофесионални приложения. Крайният консуматор най-вероятно ще има достъп до инфрачервената спектроскопия през своя смарт телефон през 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР