Басейнова дирекция започва допълнителни проверки на водата в реките Юговска

...
Басейнова дирекция започва допълнителни проверки на водата в реките Юговска
Коментари Харесай

РИОСВ с наказателна преписка след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Басейнова дирекция стартира спомагателни инспекции на водата в реките Юговска и Чепеларска след вчерашната повреда в хвостопровод наоколо до град Лъки. Ще се ревизира и чистотата на река Марица. Очаква се през днешния ден да излязат резултатите от взетите проби.

Аварията в предприятието в Лъки е станала през вчерашния ден след 8 часа сутринта. Уведомяването на оторизираните институции обаче е закъсняло със 7 часа и е подадено от жители до РИОСВ-Смолян.

Екатерина Гаджева - шеф РИОСВ-Смолян: Не, самото сдружение не ни е уведомило въобще, получихме сигнал на Зелен телефон, към 15 часа.

Хвостопроводът край Лъки е аварирал през вчерашния ден сутринта, проби от водите са взети към 17:30 ч.

От Регионалната ревизия по околната среда и водите ще образуват административно наказателна кореспонденция.

Атанас Марински - изпълнителен шеф „ Лъки инвест ": Досега не сме отровили нито една рибка, пъстърва е цялостна реката до Юговския разклон има пъстърва и тук нагоре в реките има пъстърва.

Още през вчерашния ден e пуснато предизвестие, както до ВиК-Пловдив, Районна здравна ревизия, по този начин и до общините, които се намират по течението на реките да лимитират използването на вода. Ограничението ще е в действие до момента в който не стане ясно до каква степен повредата е повлияла на качеството на водите.

Марин Маринов - специалист в Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ": Специално тук в този пункт след заустване на предприятията, които са малко по-нагоре по течението, аз не бих предложил да се употребява вода за напояване, както и за лов на риба.

Взетите проби от река Чепеларска в региона на Бачково тази заран са в норма.

Желязка Георгиева, контрольор в Басейнова дирекция-Пловдив: В момента са измерени три индикатора - дейна реакция, разперен О2 и електропроводимост. Измерените стойности демонстрират положително положение. Като за индикатор дейна реакция е измерена стойност 8,6, което е малко над нормата за положително положение.

ВиК в Пловдив оповестиха, че взимат през днешния ден проби от двата сондажа на река Чая в региона на с. Ягодово, с цел да се ревизира дали има замърсяване на питейната вода. Опасенията са, че може замърсяването по реките Юговска и Чепеларска да е достигнало до Чая, а оттова в сондажите. Очаква се тази вечер да излязат резултатите от първите проби, а на следващия ден сутринта и останалите. Министерството на земеделието би трябвало да направи спомагателни проучвания за качеството на водите за напояване предложиха специалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР