Бързото приемане на промените в Закона за хазарта, предложени от

...
Бързото приемане на промените в Закона за хазарта, предложени от
Коментари Харесай

На второ четене в бюджетна комисия: Обръчът за хазартния бизнес на Божков се затяга

Бързото приемане на измененията в Закона за хазарта, препоръчани от някогашния вицепремиер Валери Симеонов, продължава с цялостна мощ откакто през днешния ден, 6 февруари, беше признат вид на второ четене в бюджетната комисия. Вариантът обаче мина с много ремонти – и то мощно рестриктивни във връзка с частните лотарийни оператори.
Според новия вид, незабавно щом измененията в закона влязат в действие т.е. след излизане в Държавен вестник, лицензите на частните лотарийни оператори ще бъдат отнети. Това значи, че „ Национална
лотария ” и „ Лотария България ” ще би трябвало да спрат работа. В първичния вид Симеонов искаше лицензите за образуване на лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, разнообразни от Спортния тотализатор, да бъдат отнети до 3 месеца след влизане в действие на закона, което към този момент не участва в законопроекта.
Съответно, нещата с неизплатените облаги също стават доста неразбираеми. Досега Симеонов оферираше те да се платят не по-късно от 30.06.2021 година, а в случай че операторът не може да го направи, да потърси разсрочване, само че не по-късно от 31.12.2025 година. Бившият вицепремиер искаше и от до месец след влизане в действие на закона операторите с взети лицензи да учредят в интерес на Държавната комисия по
хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на неизплатените досега облаги, със период на деяние не по-малко от 30 дни от най-късно контрактуваната дата за погашение – а в случай че операторът не заплати всичко до края на 2025 година, банковите гаранции т.е. банките, които са ги издали, да покрият заплащането. Всичко това обаче отпадна – с претекст, че всичко това били частно-правни връзки.
" В случая имаме частно-правни връзки, страната не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той подписва контракт посредством общите условия. И там е записано по кое време ще си получа облагата. Всеки спечелил би трябвало да си получи парите по тези условия ", изясни ръководителят на бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, представена от в. " Сега ".
Очаквайте детайлности!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР