Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде,

...
Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде,
Коментари Харесай

Ето защо не трябва да купувате нарязан хляб

Бързият темп на живот принуждава хората да пестят време на всички места, където е допустимо, по-специално като купуват комфортно опаковани храни. Експертите означават, че през последните години нарязаните хлябове са станали изключително известни измежду градското население. Те са по-лесни за предпазване и по-удобни за потребителя. Такъв артикул обаче усилва рисковете за здравето. Нарязаният хлябът се скапва по-бързо, защото при нарязването се усилва площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а от време на време и с етилов алкохол.
Според специалистите процесът на печене на самун се е трансформирал доста през последните десетилетия. В хляба се прибавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си вършим сухари от остарял самун, както в миналото са правили нашите баби.
“Качеството на зърното се е влошило – преди в него е имало доста повече хранителни субстанции, задоволителни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, заради което брашното е с влошено качество ”, изяснява диетологът Олга Алемайкина.
Тя припомня, че при избора на самун е значимо да се обърне внимание на състава на продукта. Белият самун се прави от пшенично брашно – то съдържа минимум фибри и витамини. В белия самун се прибавят чисти дрождеви култури, което го прави доста калоричен артикул с висок гликемичен показател. Често маргаринът се употребява като добавка при печенето на подобен артикул. Той е скъпа съставна част за вкусни и пухкави печива, само че не е потребен за организма.
Черният самун, съгласно експертите диетолози, се подготвя главно от ръжено брашно, като от време на време се прибавя и малко бяло. При този развой се употребяват главно култури от млечнокисели бактерии. Те придават присъщия усет на продукта.
“Най-полезното вещество в черния самун са фибрите, които усъвършенстват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият самун оказва помощ за изхвърлянето на токсичните субстанции от организма, заради което се предлага на хора с чревни болести ”, споделя лекарят.
Алемайкина напомня, че черният самун съдържа витамини В1 и В2, които са значими за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е относително ниско. В 100 грама ръжен самун се съдържат почти 164 калории, за разлика от белия /250 калории/.
Лекарят поучава хлябът да се съхранява в хартия или завит в забрадка. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора считат, че хлябът се скапва по-бавно в хладилника, само че специалистът опровергава това съмнение. Пресният самун има избрана мокрота /средно към 50 %/, само че след предпазване в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи усета си.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР