Барикади, сблъсъци с полицията, грабежи, бунтове и стрелби – така

...
Барикади, сблъсъци с полицията, грабежи, бунтове и стрелби – така
Коментари Харесай

Гняв, протести и разрушения: Минеаполис е под обсада на гражданското недоволство

Барикади, конфликти с полицията, грабежи, протести и стрелби – по този начин наподобява американският град Минеаполис през последните 2 дни. Причината за митингите е гибелта на тъмнокож мъж, настъпила след полицейски арест.

Видеокадри в обществените мрежи демонстрират задържането на 46-годишния Джордж Флойд. На тях се вижда, че мъжът е подложен на нечовешко отношение от чиновниците на реда.

Какво се случи?

Полицията реагира на сигнал до Спешния телефон 911 за мъж, който се опитал да употребява подправени документи в магазин. На място униформените намерили Флойд в автомобила си, в интоксикирано положение.
Снимка: Reuters
Според формалните полицейски изказвания, чиновниците на реда са извадили Флойд от автомобила, само че той оказал опозиция. Мъжът бил задържан и му били сложени белезници, след което бил свален на земята.

На клипа Флойд е прикрепен на земята, като един от служителите на реда затиска врата му с коляно. Многократно по време на видеото се чува по какъв начин мъжът моли униформения да отмести коляното си, тъй като не може да диша и вратът го боли.
Снимка: Reuters
След това служителите на реда извикали кола за спешна помощ, а мъжът умрял в локална болница малко по-късно. Четиримата служители на реда, забъркани в тази ситуация, Дерек Шовин, Томас Лейн, Ту Тао и Александър Куенг бяха уволнени.

„ Опасни митинги “

С тези думи губернаторът на Минесота Тим Уолц дефинира протичащото се в Минеаполис през миналата нощ. В уеб страницата на американската телевизия „ Ей Би Си “ написа, че в хода на митингите един човек е умрял.

Първоначално полицията получава сигнал за намушкан жител в сериозно положение, а по-късно излиза наяве, че той е бил прострелян.



Един човек е арестуван след стрелбата – притежател на заложна къща. Той разкрил огън против мъж, за който считал, че ограбва бизнеса му. Все още не е ясно какво е довело до стрелбата и кой е виновен. Според полицията няколко бизнеса са били ограбени по време на демонстрациите.
Снимка: Reuters
А от пожарната оповестяват за най-малко 30 умишлени палежа и здания, разрушени в резултат на пожарите. Има данни, че жители са хвърляли камъни по пожарните коли и по самите огнеборци. Пострадали няма.



Вестник „ Ню Йорк Таймс “ написа, че против стачкуващите в южната част на града са употребявани гумени патрони и сълзотворен газ. От управата на Минеаполис желаеха помощ от Националната армия.
Снимка: Reuters
Смъртта на мъжа провокира митинги в Мемфис и Лос Анджелис, където стачкуващите блокираха придвижването по съществена автомагистрала.

Призив от управата

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей прикани хората в региона на митингите да бъдат евакуирани.



„ Моля Ви, Минеаполис, не можем да допуснем нещастието да стане още по-голяма “, написа той в „ Туитър “. „ Вярвайки в нашия град, би трябвало да имаме вяра, че можем да бъдем по-добри, в сравнение с сме били. Трябва да се сблъскаме с минусите си както със примирение, по този начин и с вяра “, сподели още Той.

Кога ще пристигна мирът?

Адвокатът Бенджамин Кръмп, който съставлява фамилията на Флойд, написа в „ Туитър “, че те благодарят на протестиращите и желаят мир в Минеаполис, само че „ знаят, че тъмнокожите желаят мир в душите си и до момента в който не получат правдивост – мир няма да има “.



По време на конференция кметът Фрей акцентира, че насилствените митинги са отражение на гнева на тъмнокожото общество за 400 години неравноправие.
Снимка: Reuters
А със сълзи на очите братът на Флойд съобщи, че той е бил „ екзекутиран измежду бял ден “.

Разследването

ФБР, дружно с Областната прокуратура в Минесота и Департамента по „ Граждански права “ към Министерството на правораздаването, са почнали съществено престъпно следствие.



„ Федералното следствие ще дефинира дали дейностите на някогашните служители на реда са били в прорез с федералните закони. Нарушение е едно лице съзнателно да лиши друго лице от всякакво право, предпазено от конституцията или законите на Съединените щати “, се споделя в взаимно изказване на регионалния прокурор на Минесота Ерика Макдоналд и специфичен сътрудник Рейнър Дролшейгън от ФБР.
Снимка: Reuters
Сестрата на умрелия Флойд – Бриджит изиска служителите на реда да бъдат упрекнати в съзнателно ликвидиране. Други близки на мъжа подчертаха, че единствено митинги не са задоволителни.

Реакциите

Смъртта на Флойд предизвика реакциите на редица известни персони. Оказа се, че умрелият мъж е бил другар с някогашния баскетболист Стивън Джаксън. Спортистът показа, че новините за гибелта на неговия „ близнак “ са го разрушили.
Снимка: Reuters
Актьорът от „ Междузвездни войни “ Джон Бойега също се включи измежду рецензиите.



„ Наистина ненавиждам расисти “, написа той в „ Туитър “, като преди този момент разгласява редица гневни туйтове и се опълчи на расизма по света, без значение под каква форма е упражняван.

#СправедливостзаДжорджФлойд – най-търсения хаштаг в „ Туитър “ сега, даже и в условия на пандемия.



„ На кого да се обадим, когато килърът носи полицейска значка? “, е написано на афиш, държан от малко дете.



„ Искаме прически “ против „ Спрете да ни убивате “ – Виждате ли разликите? “, пита различен консуматор.

И по този начин нататък, и по този начин нататък. С всяка обява гневът на хората пораства. Видимо.

Ефектът на доминото

Смъртта на Флойд и скорошното ликвидиране на 25-годишен тъмнокож мъж в щата Джорджия - бяха съпоставени с други убийства над афроамериканци от минали години.



Случаят е избран като следващ епизод от съдбовни случаи след сдърпване сред тъмнокожи американци и органите на реда. „ Ню Йорк Таймс “ отбелязва, че точно в Минеаполис има разделяне, което се вижда и в други елементи на страната.
Снимка: Reuters
Сигнали за корист със мощ от страна на униформените са постоянно срещани в Минеаполис, изключително измежду тъмнокожото общество. Срещу единия от уволнените служители на реда е имало няколко недоволства.
Снимка: Reuters
Според вестник „ Пайъниър Прес “ същият еднообразен е прострелял мъж през 2008 година, до момента в който се опитвал да вземе полицейско оръжие. Освен това, той е бил на мястото на други две стрелби, от които една приключва с съдбовен край, само че не е ясно дали той е употребявал оръжието си, прецизира локалната организация против полицейското принуждение.
Снимка: Reuters
Полицейски данни сочат, че афроамериканците в Минеаполис, които са към 20% от популацията на града, са по-често спирани, задържани и насилвани по отношение на белите. Също по този начин жертвите на престрелки с полицията от 2009 до 2019 година са 60% тъмнокожи.

Парадоксът

Напрежението сред общността и полицейските сили се разпростра в преобладаващо бял и напредничав метрополис, където бял кмет намерено разисква систематичния расизъм, полицейският шеф е тъмнокож, а жителите избраха двама тъмнокожи транссексуални членове на Общинския съвет.
Снимка: Reuters
И все пак - напрежението след всяко ликвидиране пораства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР