Барака за кебапчета, поставена непосредствено до автоматична станция, замерваща показателите

...
Барака за кебапчета, поставена непосредствено до автоматична станция, замерваща показателите
Коментари Харесай

Барака за кебапчета шашна уредите, замерващи чистотата на въздуха във Варна

Барака за кебапчета, сложена директно до автоматизирана станция, замерваща индикаторите на атмосферния въздух във Варна, докара до отчитане на високи стойности на замърсяване. Станцията била изместена, с цел да дава обективна информация за положението на въздуха, заяви на конференция през днешния ден инж. Диана Кирчева, основен специалист в Дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване " в Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg

Коментарът бе във връзка на въпрос по отношение на главните източници на замърсяване на атмосферния въздух в морската столица. Сред тях са най-вече хилядите остарели коли, които се движат в града, ремонтните дейности  и  потреблението на некачествени горива като въглища за отоплението в студените месеци.

Спрямо останалите градове в страната Варна може да се похвали с релативно чист въздух, като заслуга за това имали морските бризови течения, сподели още инж. Кирчева.    

" За Варна през предходната година имаме много положителни индикатори. Има няколко превишения при започване на септември месец тази година, само че това е случайно, защото тъкмо ремонтните действия, когато се правят до автоматизираните измервателни пунктове, са доста рискови при отчитането. Имахме случай с една колиба за кебапчета, която проработи тъкмо до такава измервателна станция. Приборите в автоматизираните станции са извънредно чувствителни и засмукващото устройство приема остатъчните газове, които излизат във въздуха от кебапчетата. Махнахме бараката, тъй като беше наоколо до учебно заведение, имаше и закуски, а притежателят на бараката за кебапчета се съобрази с условията на законодателството и увеличи височината на комина, с цел да не пречи на измерванията. Оказват въздействие при отчитането освен ремонтите, само че и климатичните условия във Варна. Общината ни, която  на брега на морето се въздейства съществено от бризовата циркулация. Вятъра, които духа при избрана скорост разсейва замърсителите и това е добре. Когато няма вятър обаче, замърсяването се утаява във въздуха. Започва да се подвига прахуляк от пътната настилка, което се явява едно вторично замърсяване. Затова доста държим на почистването, на миенето на улиците и булевардите. Данните, които имаме обаче демонстрират, че напоследък един от най-големите замърсители стартира да става битовото отопление. Говорим за една енергийна беднотия. Ние желаеме да сменим горивото, да не е с нискокачествени калорични въглища, които съдържат повече пепел, само че по-екологичното гориво се явява по-скъпо за хората. ", изясни инж. Кирчева. 

Коментарът и бе в подтекста на представянето на плана " Подобряване качеството на атмосферния въздух  в община Варна - фаза  1. "  

С реализирането на плана се цели да се набележат и подхващат законосъобразни и изпълними дейности, които да допринесат за понижаване на равнищата на замърсителите в атмосферния въздух на територията на община Варна. Ще бъде обновена общинската стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух на гр. Варна, и са набелязани главните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината.

По този метод ще се основат предпоставки за осъществяване на капиталови ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух на гр. Варна, посредством финансиране на втора фаза на плана.

Проектът " Подобряване качеството на атмосферния въздух  в община Варна - фаза  1 е финансиран по Оперативна програма " Околна среда “, като цената му е 232 288,00 лева и е с дълготрайност 24 месеца. 

Вижте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР