Барабаните на войната гърмят силно, предупреди американски дипломат. Висш дипломат ...

Барабаните на войната гърмят силно, предупреди американски дипломат. Висш дипломат

Паника в САЩ! Русия е готова да прати ракети във Венецуела и Куба

Барабаните на войната гърмят мощно, предизвести американски посланик. Висш посланик на Кремъл не изключи опцията Русия да разположи военна техника в Куба и Венецуела - задния двор на Вашингтон, като уточни, че това зависи от дейностите на американците. Изявлението идва, откакто съветският зам. външен министър Сергей Рябков, който водеше диалозите със Запада за Украйна през седмицата, съобщи по-рано, че счита двата рунда на договарянията сред Москва и НАТО за несполучливи.

Според английския в. “Дейли експрес” това демонстрира достигналото до краен лимит напрежение сред Съединени американски щати и Русия за Киев. Досега обстановката бе сравнявана със студената война, само че позоваването на Куба провокира суматоха измежду американските военни специалисти, разяснява изданието.

През 60-те години на предишния век военното съревнование и битката за превъзходство сред Запада и Съюз на съветските социалистически републики се изострят дотолкоз, че светът се озовава на косъм от ядрена война. Пикът настава на 16 октомври 1962 година с експлоадирането на Кубинската ракетна рецесия. Тя е разследване от решението на Никита Хрушчов да извърши настояването на Фидел Кастро да разположи съветски ядрени ракети в Куба. Напрежението води до едномесечно надцакване сред двата лагера, по време на което всеки заплашва да натисне аленото копче (ядрения бутон). Подобна изразителност в този момент разсънва страхове от допустимо повтаряне на събитията, разяснява “Дейли експрес”. По този мотив американският представител в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) Майкъл Карпентър декларирал: “Барабаните на войната се чуват мощно, а реториката се изостри още повече”, добавяйки, че сигурността в Европа е сложена на тестване.

И съгласно Карпентър договарянията за намиране на дипломатически излаз от ескалацията сред Русия и Украйна са пред неуспех.

В изявление за Ен Би Си американският държавен секретар Антъни Блинкен на собствен ред уточни, че към момента не е ясно дали агресивното скупчване на съветски войски на границата с Украйна няма в последна сметка да премине в нахлуване. Той добави, че всичко, което държавният глава Путин прави, е тъкмо противоположното на това, което той споделя, че желае да прави.

Струпването на 100 000 бойци и техника край украинската граница накара западните сили да потърсят разговор с Кремъл, който стартира с двустранни диалози Съединени американски щати - Русия в Женева в понеделник, продължи със среща НАТО - Русия в сряда и с полемика в границите на ОССЕ във Виена в четвъртък. След последния кръг Рябков съобщи, че ще запознае държавния глава Владимир Путин с доста разочароващия резултат от диалозите. Дипломатът разяснява, че не вижда никаква причина срещите да бъдат подновявани в идващите дни.

В тв изявление той уточни, че Западът се интересува единствено от второстепенните за Русия въпроси вместо от основните моменти като прекъсване на разширението на НАТО. Рябков съобщи, че нито удостоверява, нито изключва опцията Русия да изпрати военна техника в Куба и Венецуела, в случай че договарянията се провалят и натискът на Съединени американски щати върху Москва се ускори. “Дейли мейл” разяснява, че за първи път почитан съветски представител позволява съветско военно разполагане в западното полукълбо.

“Страните от Запада в решаваща степен спомагат за отрицателно развиване на събитията в света, където обстановката не се усъвършенства, натрупа се конфликтен потенциал”, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров на конференция за активността на съветската дипломация през 2021 година Той упрекна Съединени американски щати и съдружниците им, че се пробват да изградят военни плацдарми към Русия.

Според него НАТО изкуствено примамва нови страни в състава си, имайки поради какъв брой възторжено се е отзовал пактът на вероятно участие на неутралните Финландия и Швеция.

НАТО няма да направи компромис с разширението на алианса и разполагането на войски на изток. Това пък разгласи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. “Сега се намираме в сериозен миг за европейската сигурност и би трябвало да беседваме с Русия, с цел да ѝ предадем единомислещата позиция на всички съдружници, че няма да вършим никакви взаимни отстъпки, в случай че става дума за правилото. Всяка страна има право да избира лични пътища и решения желае ли тя да принадлежи към военния съюз, какъвто е НАТО, или не”, разяснява Столтенберг.

В петък излиза наяве, че държавни уеб сайтове в Украйна са били ударени от голяма хакерска офанзива, предупреждаваща управляващите в Киев да се опасяват и да чакат най-лошото, съобщи Ройтерс. Говорителят на украинското външно министерство е споделил пред организацията, че е прекомерно рано да се каже кой може да стои зад офанзивата, само че е отбелязал, че Русия е стояла зад сходни удари в предишното. Освен външното министерство хакерската атака е засегнала кабинета на министрите и Съвета за сигурност и защита.

Външните министри на страните - членки на Европейски Съюз, заплашиха Русия с “твърд” отговор, опасявайки се, че хакерската атака против Украйна може да приготвя почвата за военни дейности на Москва против нейния комшия.

Източник: fakti.bg