Баня се изправя в защита на паважните настилки по основните

...
Баня се изправя в защита на паважните настилки по основните
Коментари Харесай

Град Баня пусна подписка в защита на павираните улици

Баня се изправя в отбрана на паважните настилки по главните си улици, най-красивата част от градчето е застрашена от обезличаване и превръщането й в тривиално, покрито с малотраен и на ниска цена асфалт място. Това ще се случи, в случай че община Карлово и кметство Баня осъществят планувания план за замяна на водопровода по улица „ Карловска “ и следващи такива поправки на други павирани улици. Планирано е с подмяната на тръбата красивата, здрава и скъпа паважна настилка да бъде сменена с асфалт.



Обявяването на плана изправи на нокти всички поданици на градчето. Мнозина показаха, че водопроводната тръба се намира покрай тротоара, че за нейната промяна ще е належащо да се разкопае канал с ширина към един метър, по-късно паветата би трябвало да бъдат върнати на мястото им и пренаредени.

Има подобен план, удостовери кметът на Баня Стамен Гешев. Според него ще се отстранен паветата от входа на Баня от към Пловдив до площада пред църквата „ Св. св. Константин и Елена “. Смяната на паважа с асфалт ще продължи и от северния завършек на площада до края на улицата, който е до остарелия жп прелез. Няма да има павета, тъй като няма служащи, които да ги пренаредят, съобщи кметът на Баня.

Така ще изчезнат павета по една от главните улици, дълга повече от километър.

Недоволството от този план обаче е всеобщо. И младите, и възрастните са безапелационни, че ще се борят за запазване на скъпия паваж на улиците и образа на града.

Вече е в ход подписка „ Гранитното паве против асфалта “. Подписката върви и в интернет, и на хартия в пет пункта в Баня. Още в първия ден след изборите десетки хора се разписаха против премахването на красивия и скъп паваж от улица „ Карловска “ и от другите павирани улици на Баня.

Паважът е красива, скъпа, първокласна и безконечна настилка, това я прави доста скъпа и е знак за високата просвета на обитаемото място, напомни Соня Тодорова, която е един от основателите за подписката.

Гранитните павета в град Баня имат своето историческо значение. Павираните улици са построени по времето на Борис III, когато царят си строи къща в Баня. И тогава, и до през днешния ден те са артериите на града и свързват главните обекти в него – Царския замък, църквата „ Св. Константин и Елена, Царската ж.п. гара и Централната баня, издигнати също в края на 20-те и 30-те години на 20-ти век. Тази паважна настилка не е просто някаква краткотрайна преходна част от градската среда, а е същинско архитектурно и историческо завещание, което би трябвало да бъде ценено и съхранено. Дори и единствено за това, че е емблема на града и му придава несравним образ.

Но за жалост всичко неповторимо в образа на това населено място се заличава, напомнят с болежка жителите на Баня.

Освен че е безконечна, паважната настилка е част от екологично чиста витална среда. Тя не излъчва нездравословни катранени излъчвания за разлика от асфалта. А и към този момент не се вършат павета и един път изнесени от Баня, в никакъв случай няма да бъдат върнати назад на улицата.

Всяка страна и всяко обитаемо място пази своите каменни настилки епохи наред, напомнят в Баня. Съществуват улици с такава настилка още от времето на Римската империя, които се употребяват и до ден сегашен. И до през днешния ден Париж и Виена, Прага и Дубровник, старинните дребните градчета в Германия, Австрия и Чехия пазят своите каменни настилки. Едно от най-известните павирани пространства в света е Червения площад. Там асфалтът няма никакъв късмет, тъй като не може да издържи на големите тежести на танковете, които дефилират на площада по време на парада.

Защо Баня да бъде унищожена и обезличена по този метод. Има толкоз значими улици, които се нуждаят от преасфалтиране, дано ремонтират тях. Да не пипат паветата, безапелационни са в Баня.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР