Банско. Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица

...
Банско. Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица
Коментари Харесай

Благоевград: Започна реконструкцията на улица „Пирин” в Банско

Банско. Започна вторият стадий от реконструкцията на основната комерсиална улица в Банско – „ Пирин ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Първият стадий от нея, в сектора сред пл. „ Никола Вапцаров ” и пл. „ Възраждане ”, бе построен през 2016 година, като бе спазен архитектурно-художествения жанр, по който е завършена централната градска част. Вторият стадий обгръща правата сред пл. „ Възраждане ” и ул. „ Отец Паисий ”. Основна цел, заложена в плановата документи, е да се реконструира подземната водоснабдителна и канализационна мрежа, настилките на улицата и уличното осветяване, с цел да сътвори един сполучлив модел на транспортно успокоена зона в този сектор от улица „ Пирин “. Съществуващата асфалтова настилка с каменни тротоари ще бъде сменена с гранитни и мраморни плочи в сходство с историческата конструкция и градски детайли. Чрез реорганизация на съществуващите настилки, ще се сътвори функционално зониране на пространствата по продължение на улицата, като ще се отдели едно централно трасе с грапава повърхнина, което да се употребява за придвижване на пешеходци, и почасовото придвижване на коли. Основно внимание се отделя на пространството в източната част, при входа към църквата „ Света Троица “ и къщата музей „ Неофит Рилски ”. Проектът планува обособяването на по-голямо пространство към входовете. Изграждането на улицата дава новаторско решение за отклоняване на повърхностните води, посредством потреблението на шлицов канал по нейното продължение, а главното осветяване е решено със модерни енерго-ефективни улични лампи и ниски култивиран осветителни тела.
Работи се също и по построяването на третия, минимален стадий от ул. „ Гоце Делчев ”. Участъкът, който се построява се намира сред улиците „ Отец Паисий ” и „ Хаджи Вълчо ”, като пространството ще бъде завършено в същия архитектурен жанр, както останалата част от рехабилитираната улица. На процедура тази „ улица ” в действителност се трансформира в обичаното място за разходка и игри на жителите и гостите на нашия курорт. По искане на жителите й тя бе завършена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, водни резултати, алеи и зони за отдих.
„ Изграждането и на двете улици ще завърши до началото на дейния летен сезон в Банско, когато Банско ще посрещне своите посетители с още по-атрактивна визия на централната градска част ” даде поръчка кметът Георги Икономов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР