Банско. Народните ритуали в навечерието на най-големия православен празник –

...
Банско. Народните ритуали в навечерието на най-големия православен празник –
Коментари Харесай

Благоевград: В музей „Велянова къща“ в Банско бяха пресъздадени народните ритуали за Великден

Банско. Народните ритуали в навечерието на най-големия православен празник – Великден, бяха пресъздадени в двора на националния музей „ Велянова къща “ в Банско, оповестиха от пресцентъра на Община Банско . На Велики четвъртък в българските домове по остарял бит се замесвало тестото за великденските хлябове като знак на Христовото тяло и на неговата всеотдайност в името на човечеството. Пременени в пъстри бански носии, учениците от СУ „ Неофит Рилски “ и НУ „ Св. Паисий Хилендарски “ замесваха козунаци и боядисваха яйца с естествени багрила под вещото управление на шефа на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова и своите учители.
Организираната от читалище „ Никола Вапцаров ” работилница „ Шарено великденско яйце ” събра дребни и огромни, които дружно с бабите от Пенсионерски клуб „ Иван Козарев ” - Добринище запретнаха ръкави и се потопиха в присъщите за този град неповторими украси на яйца с восъчна техника. За премия на сръчните детски ръчички, боядисаните яйца бяха отнесени вкъщи, с цел да се похвалят на своите близки с направеното.
За положителното въодушевление в празничния ден се погрижи женския самоинициативен състав към Читалището, „ Пирински напеви “. Великденската стратегия продължава с концерт в неделния ден. На площад „ Никола Вапцаров “ младата фолклорна изпълнителка Ангелина Милева ще извърши радостен букет от национални напеви. В допълнение към празничното въодушевление, ще се организира станалото обичайно Великденско надчукване с яйца. Победителят в състезанието ще премери сили персонално с кмета на общината Георги Икономов, и ще отнесе вкъщи вкусен агнешки бут за празничната софра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР