Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова депутатите главният

...
Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова депутатите главният
Коментари Харесай

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

Банско да бъде сложено неотложно под карантина, прикани депутатите основният прокурор Иван Гешев.
Той взе участие на съвещанието на парламентарната Правна комисия, на която се разисква Законът за ограниченията по време на изключителното състояние, въведено в страната за период от 1 месец - от 13 март до 13 април.
"Ние сме, мека казано, в изключителна обстановка ", съобщи основният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, съответни и навременни ограничения. Сега, незабавно. Утре ще е късно “. Ето за какво изиска Банско да бъде сложено под цялостна карантина, поради откритите болни с ковид, минали през зимния ни курорт.
Според ръководителят на държавното обвиняване страната в действителност „ няма по какъв начин да спре да работи “, само че би трябвало да „ премине в режим съвсем на военно състояние “. Гешев прикани ръководещите да положат и старания страната да направи по този начин, че сама да създава за себе си всички артикули от първа нужда.
„ Трябва да се вземат доста по-радикални ограничения за предотвратяването на такива сюжети, които се развиват в цяла Европа “, сподели още основният прокурор и акцентира, че икономическите последствия от разпространяването на заболяването не би следвало да бъдат извеждани на напред във времето.
„ От 3 дни чувам – стопанска система, стопанска система, стопанска система. Икономиката се прави от хората, животът им е по-ценен “, безапелационен бе той и за следващ път прикани за „ по-радикални решения, колкото и крайни да наподобяват сега “. Главният прокурор изиска още да бъдат прецизирани ограниченията, свързани с екскурзиите в чужбина, както и с придвижването на хора сред градовете в страната.
„ Практиката ме учила, че проблем се взема решение първоначално. Когато един проблем стигне в краен етап, той става нерешим “, сподели още Иван Гешев.
„ Този законопроект, съгласно мен, е извънредно либерален. Вчера може би беше настоящ, само че към този момент не е. Това го споделям, без да проучвам обстановката, за която, убеждавам ви, съм осведомен доста добре. Негативните сюжети, които се развиват в цяла Европа, евентуално ще се развият и тук. Знаете, че имаме огромен % застаряващо население. Всяка институция, в границите на нейните пълномощия, да одобри съответни ограничения “, добави основният прокурор.
В изявлението си той обърна внимание и на зачестилите случаи на разпространение на подправена информация, обвързвана с разпространяването на COVID-19, давайки за образец кмет на софийско село, който декларирал на жителите, че в тяхното обитаемо място има непотвърден случай на инфектиран.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР