Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо, накара съгражданите си отново

...
Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо, накара съгражданите си отново
Коментари Харесай

Кукер дефилира със 125 см костюм, ще кандидатства за Гинес

Банскалията Димитър Кехайов, прочут като Мимо, накара съгражданите си още веднъж да ахнат от изненада. На обичайното маскарадно шествие, което се организира в Банско в първия ден на всяка Нова година, той дефилира на площада с кукерски костюм, дължината на косъма от 1м и 25 см.

Пред туристи и локални козият косъм беше тъкмо измерен. Мимо разгласи, че с този кукерски костюм ще кандидатства за възстановяване върха в книгата на Гинес.

Мимо от дълго време самичък отглежда кози, привързан към кукерската традиция. Дядото и татко му са били също изявени кукери в Банско. Първите ярета Мимо закупил преди 15-на години от Калофер и по този начин основал своя дребна плантация от тъкмо избрана порода. Сам обработва и кожите на козите, като ги трансформира в неповторими маскарадни костюми.

Първият връх той постигнал през 2018 година, когато измерената дължина на косъма се оказа 105 см. Тогава гастарбайтерът от симитлийското село Черниче Николай Аспарухов – Талайката, който от години работи в Испания закупи костюма на Мимо за 22 000 евро. Не могъл да откаже на дребния си наследник Александър, също дефилиращ всяка година на кукерските шествия в региона. Сега дължината на косъма се оказа с цели 20 см по-дълъг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР