Банковите такси трябва да са според нивото на доходитеВсеки, който

...
Банковите такси трябва да са според нивото на доходитеВсеки, който
Коментари Харесай

Тегленето от банкомат ще поевтинява

Банковите такси би трябвало да са съгласно равнището на приходите

Всеки, който прави трансгранично заплащане с кредитна или дебитна карта в границите на Европейски Съюз, ще заплаща същите такси, както при интервенция в границите на страната. Това важи за покупките онлайн и на място. Изискването включва преводи сред банкови сметки в страни от Европейски Съюз, изтегляне на пари от банкомат, заплащания с дебитни или кредитни карти и интервенции по пряк дебит.

Когато заплащането е към търговец в Европейски Съюз, той и банките нямат да имат право да начисляват спомагателна такса единствено тъй като употребявате избрана карта. Това предписание се ползва за всички покупки. Изключение са картите American Express, DinersClub и служебните или корпоративните кредитни карти, при които заплащането е за сметка на работодателя. Когато разплащането е във валута, друга от евро, издателят на картата обаче може да начисли такса за продан на валута, когато употребявате картата в друга страна.

Когато се прави резервация, да вземем за пример в хотел или на кола чартърен, може да се наложи да предоставите данните от картата си за гарантиране на резервацията. Търговецът може също по този начин да изиска да блокира избрана сума по вашата карта, когато вършиме резервацията. Това значи, че той резервира част от лимита или от средствата за покриване на разноски, които чака да се натрупат, да вземем за пример за обслужване по стаите в хотел или за възможни вреди по нает автомобил. Веднага щом извършите действителното заплащане, би трябвало неотложно да освободи
блокираната сума.

Всички институции, които правят платежни интервенции, към този момент би трябвало да имат най-малко част от активността си в България, с цел да получат лиценз. Въведени са спомагателни условия за издаване на лиценз за осъществяване на активност като платежна институция и сдружение за електронни пари. Разписани са в детайли правила и условия във връзка с организацията на активността и работата на платежните институции.

Правилата са записани в нова разпоредба на Българска народна банка, която предходната седмица бе призната. Тя разписва в детайли признатия закон за платежните услуги.

Два нови типа ще оферират банки и финансови институции. Те ще се правят напълно по интернет - иницииране на заплащане и даване на информация за сметка. Първата ще разрешава на всеки клиент, който има платежна сметка, да изиска от банката си да му реализира директна връзка сред уеб страницата на търговец, от който желае да пазари, и платежната сметка на последния.

Така ще могат да се правят евтини онлайн заплащания,
без да е наложително това да става посредством кредитна или дебитна карта, клиентът да има електронен портфейл или да употребява различен медиатор сред интервенциите.

Търговците пък нямат право да начисляват други такси с изключение на тези, избрани от медиатора. Втората нова услуга, която се предлага, е достъп на потребителите до систематизирана информация за всичките си сметки и за придвижванията по тях при разнообразни снабдители на платежни услуги. Това е планувано да стане посредством използването на една онлайн платформа.

Законът и наредбата задължават банките и платежните институции да вкарат цялостен набор от критерии, с цел да открият идентичността на клиента при заплащания, реализирани посредством далечен достъп и в интернет среда. Това би трябвало да става с изключение на посредством пароли, спомагателни кодове или идентификатори. Целта е да се подсигурява сигурност на придвижванията по сметките. Специални ограничения би трябвало да се вземат за отбрана на интернет връзката, тъй че тя да бъде по-малко уязвима от пробиви.

Заедно с новите условия към сигурността на заплащанията се понижава оптималният размер на загубите които клиентът
понася при загуба или кражба на карта - от 300 на 100 лева

При подаване на тъжба институцията би трябвало да отговори до 15 работни дни. Ако не може да го направи, наредбата задължава да изясни документално на клиента за какво и по кое време ще отговори, като до най-много 35 работни дни би трябвало да даде отговор на подадената тъжба.

Увеличава се и обсегът на платежните интервенции, за които доставчикът на платежни услуги носи отговорност, като се включват и такива, при които единствено един от доставчиците е на територията на Европейски Съюз и се правят във всички валути. В момента това визира единствено интервенциите, които се правят напълно в рамите на Европейски Съюз и са деноминирани в евро или във валутите на страните членки.

На доставчиците на платежни услуги е неразрешено да дискриминират клиенти, които желаят да открият сметки, както по народност, по този начин и по местожителство.

Наредбата задължава да има ниски или нулеви такси при няколко съществени интервенции: разкриване, потребление и закриване на платежна сметка, внасяне на средства, изтегляне на пари в брой от гише или терминално устройство през работното време на банката или отвън него.

Поносими по отношение на приходите на междинния консуматор би трябвало да са таксите при директни дебити, платежни интервенции, осъществявани посредством платежна карта, в това число заплащания посредством интернет, кредитни преводи, в това число нареждания за периодически преводи, на терминални устройства и ПОС и на гишета, когато са налични, и посредством системите за онлайн банкиране на банка.

Банките би трябвало да дават гратис на потребителите
налична информация и помощ по отношение на характерностите на предлаганите платежни сметки за съществени интервенции, обвързваните с тях такси и изискванията за използването им. Информацията би трябвало да разяснява, че покупката на спомагателни услуги не е наложително изискване за достъп до платежна сметка за съществени интервенции.

Изискването за гратис или против допустими такси е те да не зависят от броя платежни интервенции, осъществени по сметката. Когато 10 или повече банки оферират някоя от услугите без такса по платежни сметки на консуматори, разнообразни от платежни сметки за съществени интервенции, тази услуга се дефинира като безвъзмездна в оповестения от Българска народна банка междинен размер на таксите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР