Банковите акции и облигации се сринаха рязко в понеделник, след

...
Банковите акции и облигации се сринаха рязко в понеделник, след
Коментари Харесай

Успокоението около Credit Suisse не трая дълго

Банковите акции и облигации се сринаха внезапно в понеделник, откакто UBS Group завърши, договорка, която беше проведена в опит да се възвърне доверието в швейцарския банков бранш, предава Ройтерс.

В пакет, създаден от швейцарските регулатори в неделя, UBS Group AG ще заплати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за 167-годишната Credit Suisse Group AG и ще поеме до 5,4 милиарда $ загуби .

Акциите на Credit Suisse се сринаха с 62% в предпазарната търговия до ново дъно, до момента в който UBS загуби 7,1%. Тези внезапни придвижвания последваха ден на дейни продажби на азиатските финансови пазари, до момента в който първичният оптимизъм на вложителите по отношение на формалните старания за прекъсване на банковата рецесия бързо се изпари.

По-специално фокусът на вложителите се измести към големия удар, който някои притежатели на облигации на Credit Suisse биха понесли при придобиването от UBS, което добави безпокойствие по отношение на други основни опасности, в това число болест, която може да обхване други финансови институции, нежното положение на районните банки в Съединени американски щати и провокациите пред централните банки, до момента в който търсят способи за ограничение на инфлацията и финансовите опасности.

" Трябва да е ясно, че след повече от седмица банкова суматоха и две интервенции, проведени от управляващите, този проблем не изчезва. Точно противоположното, той стана световен ", сподели Майк О`Рурк, основен пазарен пълководец на " Джоунс Трейдинг ".

" Съобщенията, че UBS придобива Credit Suisse, евентуално ще усилят проблемите на Credit Suisse, като ги реалокират в UBS . "

Съгласно договорката швейцарският регулатор реши, че спомагателните облигации от първи ред на Credit Suisse - или облигации AT1 - с условна стойност от 17 милиарда $ ще бъдат оценени на нула, което разгневи някои от притежателите на дълга, които смятаха, че ще бъдат по-добре предпазени в договорката за придобиване, оповестена в неделя.

Допълнителните облигации от първи ред на Credit Suisse спаднаха внезапно при започване на европейската търговия, като редица деноминирани в долари излъчвания бяха оферирани на 2 цента за $, демонстрират данни на Tradeweb.

Падането на акциите на швейцарските банки идва в допълнение към към този момент тежкия ден за банките, защото вложителите подцениха по-ранните обещания на водещите централни банки през уикенда да обезпечат доларова ликвидност за стабилизиране на финансовата система.
 Шолц изключва опцията за финансова рецесия в Германия и Европа
Шолц изключва опцията за финансова рецесия в Германия и Европа

Паричната система към този момент не е толкоз нежна

Акциите на Standard Chartered Plc и HSBC паднаха с повече от 6% в Хонконг в понеделник до повече от двумесечни дъна, като HSBC е изправена пред опцията да регистрира най-големия си еднодневен спад от шест месеца. Индексът MSCI за финансови акции в Азиясе намали с 1,3%.

Банковата договорка в Швейцария е подкрепена от солидна държавна гаранция, която оказва помощ за предотвратяването един от най-големите банкови колапси след срутва на Lehman Brothers през 2008 година

Натискът върху UBS оказа помощ за сключването на договорката в неделя.

" Това е исторически ден в Швейцария и ден, почтено казано, се надявахме, че няма да пристигна ", сподели ръководителят на UBS Колм Келехер пред анализатори по време на конферентен диалог. " Бих желал да стане ясно, че макар че не сме инициирали полемики, ние имаме вяра, че тази договорка е финансово привлекателна за акционерите на UBS ", сподели Келехер.

Главният изпълнителен шеф на UBS Ралф Хамърс съобщи, че към момента има доста детайлности, които би трябвало да бъдат обработени.

" Знам, че към момента има въпроси, на които не сме съумели да отговорим ", сподели той. " И аз разбирам това и даже желая да се извиня за това.

В световен отговор, невъобразим от пика на пандемията, Федералният запас на Съединени американски щати съобщи, че се е включил към централните банки в Канада, Англия, Япония, Европейски Съюз и Швейцария в координирано деяние за повишение на пазарната ликвидност. Европейската централна банка даде обещание да поддържа банките от еврозоната със заеми, в случай че е належащо, като добави, че спасяването на Credit Suisse е " инструментално " за възобновяване на спокойствието.

В понеделник банковите интервенции на Credit Suisse изглеждаха както нормално в главните й офиси в Азия.

Паричните управляващи в Сингапур и Хонконг, където Credit Suisse разполага с огромни районни офиси, настрана обявиха, че бизнесът на швейцарската банка продължава без спиране.

И Credit Suisse прикани чиновниците си да отидат на работа, съгласно писмо до личния състав, забелязано от Ройтерс.

В настрана писмо банката сподели, че като част от поглъщането, в случай че съкращаването на работни места се окаже належащо, това ще бъде обявено на личния състав съгласно напътствията. Банката също по този начин ще изплаща бонуси, както е обявено преди съгласно графика, се прибавя в бележката.
 Фалит на американска банка заплашва английския софтуерен бранш
Фалит на американска банка заплашва английския софтуерен бранш

Предупреждение от Лондон

Служителите на Credit Suisse, идващи на работа в Хонконг и Сингапур в понеделник сутринта, обаче се притесняваха от съкращения и опазване на работните си места.

Проблемите обаче се резервират в банковия бранш на Съединени американски щати, където банковите акции останаха под напън макар хода на няколко огромни банки да подават 30 милиарда $ във First Republic Bank, разтърсена от банкрутите на Silicon Valley и Signature Bank.

В неделя кредитните рейтинги на First Republic бяха намалени до " отпадък " от S&P Global, откъдето считат, че вливането на депозити може да не реши проблемите с ликвидността.

Има и опасения по отношение на това какво ще се случи по-нататък в Credit Suisse и какво значи това за вложители, клиенти и чиновници.

Сделката също по този начин ще направи UBS Switzerland единствената световна швейцарска банка и швейцарската стопанска система по-зависими от един заемодател.

" Сривът на Credit Suisse ще има съществени последствия за други швейцарски финансови институции. Репутацията на цялата страна за рационално финансово ръководство, постоянен регулаторен контрол и, почтено казано, за това, че е ненапълно твърда и скучна във връзка с вложенията, беше заличена ", сподели Октавио Маренци, основен изпълнителен шеф на Opimas.

Швейцарската централна банка заяви, че договорката от неделя включва 100 милиарда швейцарски франка (108 милиарда долара) помощ за ликвидност за UBS и Credit Suisse.

Акциите на Credit Suisse изгубиха една четвърт от цената си предходната седмица. Банката беше принудена да употребява 54 милиарда $ финансиране от централната банка, до момента в който се опитваше да се възвърне от кавги, които подкопаха доверието в нея.
 ЕЦБ: Банките в еврозоната остават постоянни
ЕЦБ: Банките в еврозоната остават постоянни

Няма риск в резултат на пазарните сътресения

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР