Банковата служителка Анумеха Кумар нямала друг избор - била принудена

...
Банковата служителка Анумеха Кумар нямала друг избор - била принудена
Коментари Харесай

Как безскрупулни търговци печелят от кризата в Индия

Банковата служителка Анумеха Кумар нямала различен избор - била принудена да даде 43 000 рупии (около 480 евро), с цел да си набави антивирусния медикамент ремдесивир на черния пазар. Малко преди да я одобряват в болница с тежки признаци на COVID-19.

Пред Дойче Веле брат ѝ Прадеп споделя: " Нуждаехме се незабавно от медикамента, само че в аптеките беше неоткриваем. " Официалната му цена за ампула от 100 мг е сред 1000 и 5400 рупии. Той е издирван доста от пациентите с тежки признаци. Пълният курс на лекуване включва шест ампули.

Да се възползваш от отчаянието

В град Индор, който има два милиона поданици, на таксиметровия водач Ратанет Лал му се наложило да кара 10 часа, с цел да обезпечи кислородна бутилка на жена си. " В последна сметка се снабдих с 30-литрова бутилка против 60 000 рупии (670 евро), което е три пъти повече от нормалната цена ", споделя той. Анумеха и Ратанет са измежду хилядите обезверени индийци, на които във времената на пандемия им се постанова да прибягват към черния пазар. Продавачите печелят от изкуствения недостиг на лекарства и уреди. Изукствен - тъй като доста просто са укрити от пазара. Офертите се простират от уреди за определяне на кислородната сатурация до коли за спешна помощ и места в лечебните заведения. По селата нерядко се случва обезверените локални поданици да ипотекират добитъка и земята си, с цел да обезпечат О2 за роднините си. " Хората прибягват към последните си средства, с цел да запазят живота на околните си ", удостоверява пред Дойче Веле хирургът Анил Бан. " Затова купуват на черния пазар и непроверени лекарства. "

Полицията не стои със скръстени ръце

Макар Индия постоянно да е определяна като " аптеката на света ", най-голямата страна-производителка на фармацевтични артикули досега по този начин и не е съумяла да задоволи търсенето на антивирусни препарати като ремдесивир и фавипаравир. При хайка в един от скъпите квартали на Ню Делхи полицията разкри предходната седмица над 400 кислородни концентратора. Много търсените уреди можело да се поръчат в интернет. Къщевременно лечебните заведения в столицата страдат от трагичен дефицит на медицински О2. Шефът на полицията в Ню Делхи, Атул Такар, съобщи след хайката: " Задържахме мнозина за нарушаване на законите за жизненоважните артикули и за заразните заболявания. Продължава издирването на шефа на тези спекуланти. " Вероятно става дума за прочут предприемач с отлични връзки в политиката и в спорта. Полицията организира и интервенции под прикритие против измамниците и търговците на черния пазар, към този момент са арестувани към 150 души.

Печелят и транспортни компании, и лечебни заведения

Сред печелившите от рецесията са и някои частни транспортни компании. Обичайно пътуването до най-близката болница с кола за спешна помощ, оборудвана с уред за обдишване, коства според от дистанцията сред 5000 и 12 000 рупии (55 - 135 евро). Но около рецесията цените са скочили: " Това е кражба измежду бял ден. Те се възползват от това, че обезверените фамилии в сегашната обстановка нямат различен избор, с изключение на да платят на безсъвестните използвачи ", споделя Ражан Шукла, който работи в една здравна работа. А частните лечебни заведения взимат и последната рупия на бедните селски фамилии, минали дългия път до незабавното поделение. В множеството индийски щати държавните лечебни заведения и медицинските центрове изнемогват - те просто не са били готови за рецесията.

Подкупи за болнични кревати

Нерядко се постанова фамилиите да дават подкупи на болничните чиновници, с цел да получат легло. А според държавен декрет лечебните заведения би трябвало да поддържат избрана квота от кревати за пациенти в сериозно положение. " Трябваше да платя задатък за обезпечаването на легло за майка ми. А откакто я изписаха след една седмица, получих сметка от над 200 000 рупии (2240 евро), което просто е прекалено много ", споделя механикът Панер Севлан.

Когато оказва се, че медиатор изискал 60 000 рупии от едно семейство за обезпечаването на легло в държавна болница, нейното управление поискало полицейско следствие. Междувременно и съдилищата се занимават със скандалните практики в някои клиники. " Разполагаме със свръхзавишени сметки - като 22 000 рупии за един комплект защитно облекло. А най-обикновена оризова чорба е вписана с цена 1300 рупии. Какво би могъл да направи един елементарен жител, в случай че му показват сметка от 200 000 или даже 300 000 рупии? ", гласи реторичният въпрос в една декларация на Върховния съд в щата Керала. Дори гибелта не поставя завършек на спекулациите. Редица фамилии споделят, че им се е наложило да платят прескъпо за кремирането на техните родственици в сходство с религиозните ритуали.

Автор: Мурали Кришнан
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР