Банките взимат средно по 3,91 лв. от разплащателната ни сметка,

...
Банките взимат средно по 3,91 лв. от разплащателната ни сметка,
Коментари Харесай

Банковите такси скачат драстично

Банките взимат приблизително по 3,91 лева от разплащателната ни сметка, с цел да ни заплащат тока, парното и водата, обявихa от Българска народна банка. За година банките в страната са повишили множеството си такси с сред 10 и 30 на 100, демонстрират калкулации на вестник " Труд " на база данните на Българска народна банка за междинния размер на банковите такси у нас.

Сред аргументите за това е пандемията, която понижи желанието на хората да взимат заеми и ограничи икономическата интензивност в страната. Ниските лихви също. Затова те се пробват да компенсират като събират по-високи такси от клиентите. Въпреки това облагата на банките за 2020 година е 815 млн. лева, което е с 51,4% по-малко по отношение на миналата година. Но таксите нарастваха и преди пандемията. За интервал от две години множеството такси са нараснали с сред 30% и 90%.

От главните банкови интервенции най-висока е посредством пряк дебит от разплащателната сметка на клиента. За тази услуга трезорите взимат приблизително по 3,91 лева, в случай че сметката на доставчика на комунална услуга е в друга банка, и 2,05 лева, в случай че е в същата банка. Така, в случай че човек употребява услугите на банка, с цел да си заплаща ток, вода, парно и телефон, би трябвало да заплати приблизително 15,64 лева на месец. Таксата за пряк дебит към сметка на снабдител на комунални услуги в същата банка е повишена с 19,2%, или с 33 ст. за година. А за заплащания към сметка в друга банка – с над 15%, или с 52 ст.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Банките в страната завоюваха от такси и комисиони над 1 милиарда..

Втората най-висока такса на главните банкови услуги е паричен превод към сметка в друга банка, който е подреден от клиента на хартия в офис на финансовата институция. За тази услуга банките взимат приблизително 3,88 лева Това е покачване с 19%, или с 63 ст. за година. Ако желаете да преведете пари по сметка в същата банка с хартиено платежно разпореждане, таксата е единствено 1,74 лева Но тя също е повишена – със 17,6%, или с 26 ст. Именно заплащането на битови сметки на клиентите и паричните преводи са най-често употребяваните банкови услуги.

Банковите такси за обслужване на разплащателни сметки също са нарастнали. За да има разплащателна сметка с дебитна карта към нея, човек би трябвало да заплаща приблизително по 2,44 лева на месец. А в случай че към разплащателната сметка няма дебитна карта, междинната такса на банките е още по-висока – близо 3 лева, или тъкмо 2,97 лева на месец. Таксата за обслужване на сметка с дебитна карта е повишена с 21 ст. за година, а за сметка без банкова карта – с 58 ст. А откриването на сметка е поскъпнало от приблизително 1,94 на приблизително 2,25 лева

Значително са нараснали и таксите за изтегляне на суми до 1000 лева в брой от гише в банка. Банките дефинират таксата за тази услуга по друг метод. Затова Българска народна банка показва две междинни стойности за пазара. При част от банките клиентите заплащат приблизително по 2,81 лева за услугата, а при други банки 0,41% от сумата, само че не по-малко от 3,50 лева Точно преди година клиентите са плащали или приблизително 2,26 лева, или 0,27% от сумата, само че не по-малко от 2,80 лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
За четири месеца, два от които под карантина, банките са нараснали таксите, които събират от клиенти...

Тегленето на пари от банкомат с карта на същата банката е поскъпнало с 31% за последната година. Средната такса при изтегляне на пари от банкомат е 25 ст. Точно една година по-рано междинният размер е бил 19 ст. Когато теглим пари от банкомат на друга банка, преди година междинната такса е била 98 ст., а в този момент е към този момент 1,15 лева, т.е. нарастването е 17%.

Онлайн банкирането остава по-евтиният вид



При онлайн банкирането съвсем няма смяна на таксите през последните 12 месеца, демонстрират данните на Българска народна банка. Онлайн преводите са сред два и четири пъти по-евтини от подредените с хартиена записка в офис на банката. По този метод банките се пробват да подтикват потреблението на онлайн банкиране, вместо хората да се редят на опашка в банковите офиси.

Най-евтиният превод е, в случай че онлайн наредите заплащане към сметка в същата банка. Таксата за тази услуга е единствено 44 ст., при 43 ст. преди година. За превод на същите пари, само че с хартиено разпореждане в офис, таксата е 4 пъти по-висока. За онлайн превод към сметка в друга банка таксата е 1,03 лева, като е повишена с 2 ст. за година. За същия превод, подреден на хартия, таксата е над 3 пъти по-висока.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР