Банките вдигат лихвите по депозити и кредити на бизнеса, докато

...
Банките вдигат лихвите по депозити и кредити на бизнеса, докато
Коментари Харесай

Всички губят: Банките вдигат лихвите по депозити и кредити на бизнеса и намаляват тези по влоговете на домакинствата

Банките подвигат лихвите по депозити и заеми на бизнеса, до момента в който тези по влоговете на жителите падат, демонстрира Месечният преглед на българската стопанска система, оповестен от Министерство на финансите.

Среднопретегленият лихвен % по заеми за компаниите и семейства се увеличи с 34 б.т. през януари до 4.66%, като главен принос има повишаването на междинната цена на корпоративните заеми. Средният % по жилищните заеми продължи да реагира постепенно на всеобщото покачване на лихвените нива и беше единствено с 3 б.т. по-висок по отношение на декември на равнище от 2.65%. Лихвата по срочни депозити също означи нарастване – с 11 б.т. до 1.12%. Отново нефинансовите предприятия бяха виновни за смяната, откакто възвръщаемостта по техните депозити се усили във връзка с всички съществени валути. От своя страна, лихвените проценти по депозити на семейства се намалиха през януари.

След регистрираното закъснение през декември, растежът на заема за частния бранш още веднъж се форсира през януари, нараствайки на годишна база с 13% при 12.7% месец по-рано. По-бързият напредък пристигна от растежа на заемите за семейства, чийто годишен ритъм се увеличи с 0.2 пр.п. до 14.8%.

Всички съставни елементи на заемите за семейства се развиха възходящо през месеца, с по-големи приноси от жилищните и потребителските заеми, които в края на януари набъбнаха надлежно със 17.9% и 12.5% на годишна база. Кредитите за нефинансови предприятия се забавиха по отношение на предходния месец, заради регистрирано месечно стесняване на постоянните заеми, като годишният им ритъм на напредък доближи 9.9%.

Фирменият овърдрафт, въпреки това, се усили доста и беше съставният елемент на частния заем с най-голямо позитивно изменение през обсъждания интервал.

Според окончателните данни, месечната инфлация за януари 2023 година бе ревизирана нагоре с 0.2 пр.п. до 1.2%, а през февруари потребителските цени се покачиха с 0.7% по отношение на предходния месец. Поскъпването при храни и безалкохолни питиета бе най-голямо – с 2.4%, и имаше максимален принос (+0.57 пр.п.) за месечното покачване на общия показател.

Цените на главните хранителни артикули продължиха да се покачват, като само олиото регистрира второ следващо поевтиняване по отношение на месец по-рано. Базисната инфлация (от общия показател са изключени храни, енергийни артикули, алкохол и цигари) бе 0.4% главно по линия на повишаване на информационните услуги, хранене отвън дома и фармацевтични артикули, до момента в който цените на транспортните услуги се намалиха. Енергийните артикули имаха негативен принос откакто природният газ за семействата регистрира поевтиняване с 25.7% по отношение на януари в сходство с решението на КЕВР. Цените на твърдите и течните горива за ЛТС също се намалиха, надлежно с 1.8% и 0.6%, по отношение на ценовата динамичност на аналогичните първични материали на интернационалните пазари.

Годишният ритъм на инфлация съгласно ХИПЦ се намали до 13.7% през февруари, откакто се бе нормализирал на 14.3% през предходните три месеца. Темпът на повишаване при всички съществени подкомпоненти на показателя регистрира закъснение, като водещо бе това при храни и сила. Така общият им принос в ХИПЦ се сви с 0.5 пр.п. в следствие от базов резултат, както и удобната обстановка на интернационалните пазари на първични материали. Базисната инфлация се намали с 0.2 пр.п. до 10.9%, като услугите способстваха най-много за следеното закъснение, написа Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР