Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити

...
Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити
Коментари Харесай

Критериите за отпускане на кредити се затягат

Банките в еврозоната са стегнали критериите за разпределяне на заеми през първото тримесечие на годината с най-бързия ритъм от рецесията с държавния дълг през 2011 година насам, до момента в който търсенето на заеми е намаляло доста, заяви Европейската централна банка (ЕЦБ).
 
Изводите от изследването акцентират въздействието на агресивното стягане на паричната политика в комбиниране с неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш и биха могли да насърчат ЕЦБ да заложи на по-малко нарастване на лихвените проценти.

Критериите на банките за разпределяне на заеми са в допълнение затегнати както за компаниите, по този начин и за семействата, отразявайки " продължаващото прекачване на по-високите пазарни лихвени проценти върху лихвените проценти по заемите ", откри ЕЦБ.
 
Нетно 27% от банките оповестяват за стягане на кредитните стандарти за заеми за компании, което значи, че за предприятията е по-трудно да вземат заеми.

С какъв брой ще се вдигнат вноските по заемите след ограниченията на Българска народна банка

Същевременно банките оповестиха, че търсенето на заеми от страна на компаниите мощно е намаляло, като спадът е " най-силен от международната финансова рецесия насам ", а като главен фактор за това се регистрират по-високите разноски по заемите.
 
 istock istock
Търсенето на жилищни заеми също е намаляло, до момента в който при потребителските заеми и други заеми за семействата спадът е по-малък.
 
Банките оповестиха също, че достъпът до финансиране се е влошил, евентуално частично заради разтърсванията в банковия бранш през месец март.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР