Банките в Босна и Херцеговина ще дадат възможност за тримесечен

...
Банките в Босна и Херцеговина ще дадат възможност за тримесечен
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина въвежда тримесечен мораториум на плащанията по кредити

Банките в Босна и Херцеговина ще дадат опция за тримесечен мораториум на заплащанията по заеми на хората, които поради епидемията от ковид са останали без постоянни месечни приходи, заяви през днешния ден Агенцията по банково дело на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина, съобщи Танюг.

Агенцията разясни, че мораториумът допуска в период от три месеца да се замразят всички отговорности по заемите и лихвите, а след този интервал остава опция за в допълнение съглашение сред банките и техните клиенти.

Тази мярка няма да се отнася за работещите в държавния бранш, само че и те по изключение могат да изискат от банките облекчение на кредитните отговорности, в случай че член от фамилията им е останал без работа и към този момент не могат да заплащат контрактуваните вноски.

Централната банка на Босна и Херцеговина е дала единодушие за въвеждане на мораториума и се чака сходни ограничения да бъдат въведени и в Република Сръбска.

Европейският съюз приготвя стопански проект за развиване на Западните Балкани, който ще бъде разгласен на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани през май, заяви еврокомисарят по разширението Оливер Вархей, представен от организация МИА.

Икономическият проект е една от трите стъпки, които ще предприеме Европейската комисия, с цел да помогне на страните от Западните Балкани да реализират съответни резултати.

Останалите две стъпки са свързани с смяната на методологията на процеса на разширение и започването на договаряния със Северна Македония и Албания.

Вархей акцентира, че Европейската комисия е одобрила нова тактика за разширение, която визира Западните Балкани и цели възстановяване на процеса на интеграция, който става по-динамичен и предвидим. Това е довело до решението да се стартират договаряния със Северна Македония и Албания, добави Вархей.

"Подкрепата на напъните на страните от Западните Балкани да изпълнят изискванията за интеграция си остава приоритет за Европейска комисия. Ние работим за възстановяване на инструментите за помощ в процеса. Напредването по пътя към Европейски Съюз зависи от способността на всяка страна претендент да реализира промените и да потвърди, че може да задоволи условията ", сподели Вархей.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР