Банките от Еврозоната планират да затегнат рязко достъпа на компаниите

...
Банките от Еврозоната планират да затегнат рязко достъпа на компаниите
Коментари Харесай

Банките се готвят да затегнат достъпа на компаниите до кредитиране

Банките от Еврозоната възнамеряват да затегнат внезапно достъпа на фирмите до кредитиране през второто тримесечие, защото Войната в Украйна натежава върху толерантността към риска. Това демонстрира прочуване на Европейската централна банка, представено от Ройтерс.

Докато войната в Украйна продължава, а инфлацията пораства, централните банкери се притесняват, че банките ще лимитират отпущането на заеми, което ще се отрази на финансирането на вложения в този интервал на неустановеност. Те също по този начин се тормозят, че по-високите разноски на семействата за покриването на ежедневните потребности ще свият разполагаемите им приходи.

Вътрешните критерии на банките за разпределяне на заеми към този момент бяха затегнати още през първото тримесечие поради усещането за повишен риск, произлизащо частично от високата инфлация и продължаващите проблеми с веригите на доставки, показват от ЕЦБ.

Очакванията са второто тримесечие да бъде още по-трудно, защото банките се стремят да защитят финансите си от последствията от войната в Украйна.

„ Банките чакат доста по-силно стягане на стандартите за разпределяне на заеми за компании, което евентуално отразява неразбираемото икономическо влияние на войната в Украйна и упованията за не толкоз благосклонна парична политика “, означават от ЕЦБ в тримесечния си отчет за кредитирането в еврозоната.

„ Освен това банките чакат умерено стягане на критериите за жилищни заеми, за потребителски заеми и за други заеми на семействата “, се споделя още в отчета на централната банка.

Въпреки това търсенето на заеми е траяло да нараства през първото тримесечие и ЕЦБ предвижда нарастване на търсенето на корпоративните заеми през второто тримесечие, въпреки че ползата при недвижимите парцели евентуално да спадне.

Следващото съвещание на комитета по паричната политика на ЕЦБ е на 14 април, като за момента не се чака централната банка да промени паричната си политика. Тя обаче евентуално ще даде повече детайлности за свиването на тласъците на фона на опасенията, че инфлацията се трансформира в по-голям проблем от слабия стопански напредък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР