Банките играят ключова роля в икономиката, като предоставят финансови услуги

...
Банките играят ключова роля в икономиката, като предоставят финансови услуги
Коментари Харесай

Защо банките фалират

Банките играят основна роля в стопанската система, като дават финансови услуги като заеми, спестовни сметки и благоприятни условия за вложения. Въпреки това, както всеки различен бизнес, банките също могат да банкрутират, което води до опустошителни последствия за техните клиенти, чиновници и стопанската система като цяло.

Какви са причните за банкрута на банките?

Икономически спадове:

Банките са чувствителни към икономическите спадове, защото разчитат на стабилността на финансовото положение на своите клиенти. Когато настъпи криза, хората могат да изгубят работата си, предприятията могат да спрат работа, а заемите могат да останат неизплатени. Това може да докара до увеличение на броя на просрочените заеми, което може пък да докара до забележителна загуба на доходи за банките.

Освен това намаляването на общата икономическа интензивност води до спад в цените на активите и банките могат да останат с безполезни или неликвидни активи, които не могат да бъдат продадени. Това може в допълнение да способства за тяхната несъстоятелност.

Лошо ръководство:

Друга причина за банкрута на банките е неприятното ръководство. Банките, които не разполагат с подобаващи системи за ръководство на риска, или тези, които се занимават с рискови бизнес практики, са по-склонни към банкрут. Например, в случай че банката отпуска прекалено много заеми на кредитополучатели, които не дават отговор на нейните критерии, или в случай че не разполага с задоволително капитал, с цел да поеме евентуалните загуби, тя е изложена на риск да банкрутира.

Освен това банките, които влагат в спекулативни инициативи или планове, които не генерират задоволително доходи, може да се окажат неспособни да извършват финансовите си отговорности, което да докара до банкрут.

Измама и непозволено държание:

Банките, които вземат участие в лъжливи действия или непозволени дейности, също са изложени на риск от фалит. Измамните действия могат да включват заграбване, търговия с вътрешна информация или пране на пари. Тези действия могат да доведат до забележителна загуба на доходи за банките и в последна сметка могат да доведат до банкрут.

Регулаторни въпроси:

Банките са обект на регулации и са длъжни да ги съблюдават. Неспазването на наредбите може да докара до санкции, правосъдни дейности или даже лишаване на банковия им лиценз. Например банка, която не поддържа съответни финансови запаси или която не рапортува съответно финансовите си действия, може да бъде изправена пред регулаторни дейности, които могат да доведат до банкрут.

Проблеми на киберсигурността:

Банките са уязвими и от киберзаплахи, които могат да доведат до обилни загуби. Кибератаките против банките могат да доведат до нарушение на сигурността на данните, кражба на средства или даже до прекъсване на активността им. Банките, които не влагат в съответни ограничения за киберсигурност, могат да бъдат изложени на риск от банкрут.



Lehman Brothers е световна компания за финансови услуги, която банкрутира през 2008 година, което докара до международната финансова рецесия. Фалитът на банката се дължеше на експозицията ѝ към пазара на високорискови ипотечни заеми, а това докара до обилни загуби. Освен това банката имаше забележителен дълг, който не беше в положение да изплати. Фалитът на " Леман Брадърс " докара до верижен резултат, като доста други банки също банкрутираха или се наложи да бъдат спасявани.



Banco Espirito Santo е португалска банка, която банкрутира през 2014 година Фалитът на банката се дължеше на експозицията ѝ към бизнеса на семейство Еспирито Санто, което имаше финансови проблеми. Освен това банката е имала забележителен размер неприятни заеми, които не е могла да възвърне. Фалитът на Banco Espirito Santo докара до забележителна загуба на доверие в португалската банкова система.



Корпоративна комерсиална банка (КТБ) е българска банка, която банкрутира през 2014 година Фалитът на банката се дължеше на измами и неприятно ръководство, в това число разпределяне на заеми на сдружения, свързани с мажоритарния акционер на банката, без уместно поръчителство. Активите на банката също са били повишени, а финансовите ѝ доклади не са били точни, което е довело до нейната неплатежоспособност. Българското държавно управление трябваше да се намеси и да поеме част от отговорностите на банката, което докара до загуба на доверие в банковата система на страната.

Научени уроци:

Фалитът на банките може да има сложни последствия, които да обиден освен клиентите и чиновниците на банката, само че и стопанската система като цяло. От значително значение е да се извлекат поучения от неуспехите на банки в предишното и да се подхващат ограничения за попречване на сходни стопански земетресения в бъдеще. Някои от уроците, които могат да бъдат извлечени от банкрутиралите банки, включват:
Правилно ръководство на риска:
Банките би трябвало да разполагат с подобаващи системи за ръководство на риска, с цел да разпознават и понижат евентуалните рецесии. Това включва осъществяване на подобаващи кредитни политики, наблюдаване на финансовото положение на кредитополучателите и поддържане на съответни финансови запаси за покриване на евентуални загуби.
Спазване на нормативната уредба:
Банките би трябвало да съблюдават нормативните условия и да поддържат точни финансови доклади. Това включва съществуването на подобаващи механизми за вътрешен надзор, поддържането на съответни финансови запаси и спазването на наредбите за битка с изпирането на пари.
Прозрачност:
Банките би трябвало да бъдат транспарантни в активността си и да дават точни и навременни финансови доклади. Това спомага за построяването на доверие у клиентите и вложителите, което е от значително значение за стабилността на банковата система.

Банките са основна част от стопанската система, само че те също могат да се срутват, което води до обилни последствия. Банките могат да изпаднат в неплатежоспособност заради стопански спадове, неприятно ръководство, измами и непозволени дейности, регулаторни проблеми и проблеми с киберсигурността. Изключително значимо е да се поучим от неуспехите на банките в предишното и да предприемем ограничения за попречване на сходни провали в бъдеще. Като ползват подобаващи системи за ръководство на риска, съблюдават нормативните условия и са транспарантни в активността си, банките могат да допринесат за попречване на личния си банкрут и да поддържат стабилността на банковата система.

Снимки: Wikipedia
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР