Банки вече дават по-високи лихви за големи депозити, за да

...
Банки вече дават по-високи лихви за големи депозити, за да
Коментари Харесай

Банки вече дават по-високи лихви за големи депозити, за да ги задържат

Банки към този момент дават по-високи лихви за огромни депозити, с цел да ги задържат. Години откакто банките даваха алегорични лихви върху депозитите, те стартират да се повишават. Но това надалеч не визира всички инвеститори, сподели инспекция на “24 часа ”.
Преференциални лихви от 2%,
а може и повече, се дават за огромни влогове и при по-дълъг престой на спестяванията. Експерти изясняват раздвижването с няколко аргументи.

Първата е, че по-малките банки още от края на предходната година са почнали да подвигат доходността на депозитите над междинната в опит да притеглят клиенти в изискванията на висока инфлация. Разбира се, не става дума за
някакви великански лихви,
а от порядъка на 1-2%. Те подхващат такава стъпка, с цел да привлекат пресен финансов запас от огромните трезори.

Наскоро основният изпълнителен шеф на ОББ Питър Рубен в изявление за “24 часа ” изясни обстановката на пазара по този начин: “Сега сме във етапа, в която
се гледаме една друга и чакаме
В един миг някоя банка ще стигне до позицията, в която ще би трябвало да заплаща за депозити, и тогава ние, другите банки, ще се присъединим към това съревнование. Това ще вдигне маржовете ”, сподели той.

Втората причина за засиления интерес към по- огромните влогове е, че притежателите им рядко протягат ръка към тях, с цел да задоволяват настоящи потребности, за разлика от дребните депозитни сметки. Данните на Българска народна банка демонстрират, че съотношението сред закритите дребни депозитни сметки към огромните е 200  000 към 10. По-дългият престой на парите в сметките разрешава на банките да оферират пакети с разнообразни артикули на заможните си клиенти. А при по-дълъг период банката има опция да влага в по-дългосрочни планове и по този начин да подсигурява по-високата рентабилност.

Третата причина съгласно банкови специалисти е, че множеството огромни банки, а и някои от дребните
затварят “кръга на парите ”
със лични пенсионни, застрахователни компании и капиталови фондове. По-големите депозитни сметки основават варианти за предложения към притежателите им.  При тях междинният престой на парите в трезорите е над 10 година все още, само че упованията са ползата към този вид обезпечаване да пораства. За капиталовите фондове даже има прагове за вложенията в тях.

Банковите депозити са обезпечени до избран размер по закон. Няма разлика в режима за гаранции, откакто парите са по сметка от всевъзможен тип – разплащателна, с дебитна карта, депозитна, спестовна, набирателна. Финансовият запас във фонда се набира от годишни вноски от всички банки, които вземат участие в системата за гарантиране на влоговете.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР