Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие

...
Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие
Коментари Харесай

„Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лв.

Банка ДСК, дъщерното й сдружение Регионален фонд за градско развиване и Община Тутракан подписаха контракт за финансиране в размер на 452 400 лева Заемните средства ще послужат за създаване на „ Мемориален комплекс Тутраканска епопея″  в землището на с. Шуменци в Община Тутракан. Емблематичната локация е приета за историческа културна полезност с категория „ национална значителност “ през 2018 година

Проектът планува създаване на енергийно ефикасна (енергийно независима) експозиционна постройка, с футуристичен дизайн и модерно интерактивно съоръжение и обзавеждане. Сградата ще бъде ситуирана на повърхност от към 800 кв. м. и ще включва съществена експозиционна зала, диорама, пространство за комерсиална активност и механически пространства. В рамките на плана ще се облагороди и регионът към мемориала и постройката, както и ще бъде основана зелена зона за отдих. 

С построяването на изложбената постройката се цели възстановяване на обслужването и преживяването на посетителите. Туристите ще имат опция да се насладят по едно и също време както на осведомителна сказка, по този начин и на музейните експонати, литература и сувенири, които все още са ситуирани в далечен обект в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и повърхност от към 270 кв. м., ще пресъздава епизод от действителна бойна конюнктура, като се планува тя да се трансформира в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни посредством високотехнологична система от монитори, покриващи цялата повърхност на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подобаваща за гости над 14 година, а за по-малките посетители се възнамерява построяването на детски ъгъл с просветителни игри и исторически пъзели.  

Историята на мемориала е обвързвана с борбата за завладяване на Тутраканската цитадела, стълкновение през Първата международна война сред български и румънски войски. След успеха на българските войски командването на IV пехотна Преславска дивизия взема решение всички убити на бойното поле – над 8 000 български, румънски и немски бойци и офицери, да бъдат заровени на едно място, във форт номер 7 на румънската укрепителна линия. Този факт и до през днешния ден събира всяка година наследници на спечелили и победени да се поклонят пред саможертвата на участниците във войната, без значение от коя страна на офанзивата са били.  

През 1922 година на мястото е построен монумент – обелиск, поддържан и до през днешния ден от Община Тутракан и Историческия музей. През 2002 година е построен и парк, който става сцена за публични празнувания, а напролет на 2007 година е издигнат и осветлен параклиса „ Св. Георги Победоносец “. Именно тогава се заражда и оформя концепцията за създаване на „ Мемориален комплекс Тутраканска епопея “, който да бъде посещаван от повече заинтригувани туристи и гости. От 2013 година до 2015 година е квалифициран план, финансиран от Инициативен комитет „ Тутраканска епопея “ с учредители - акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, доктор Анатолий Кънев, доктор арх. Владимир Игнатов, доктор Димитър Стефанов, Стив Хараламбиев и Петър Бойчев.  

Проектът се реализация по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм “, процедура „ Развитие на туристически атракции “.

Очаква се завършването на „ Мемориален комплекс Тутраканска епопея “ да трансформира историческата забележителност в атрактивна туристическа дестинация, която ще подкрепи развиването на региона, както на равнище община, по този начин и в посока обезпечаване на по-добра среда и повече бизнес благоприятни условия за дребните и междинни компании от района, ангажирани в областта на туризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР