Bank of Enlgand повиши днес водещата си лихва с половин

...
Bank of Enlgand повиши днес водещата си лихва с половин
Коментари Харесай

Bank of Enlgand с историческо решение. Мрачна прогноза

Bank of Enlgand увеличи през днешния ден водещата си рента с половин процентен пункт, което е най-голямото нарастване от 27 години. Решението е в опит да се овладее инфлацията, ускоряваща се поради последствията от съветската инвазия в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

С покачването главната рента на банката се повишава до 1,75 на 100 - най-високото ниво от разгара на международната финансова рецесия през декември 2008 година. Повечето икономисти чакаха това нарастване, откакто упрaвителят на банката Андрю Бейли съобщи преди две седмици, че регулаторът би трябвало да работи уверено, в случай че инфлационната обстановка се утежни.

Bank of Enlgand бе подложена на критика, че се бави с ограниченията за преодоляване на инфлацията, която се форсира до 40-годишен най-много от 9,4 на 100 през юни и докара до рецесия с разноските за живот. Въпреки че централната банка на Англия утвърди пет поредни покачвания на лихвата от декември, никое от тях не надвишаваше четвърт пункт.

За сметка на това Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати усили главната си рента с 0,75 процентни пункта през всеки от последните два месеца до диапазона от 2,25-2,5 %. Дори първото покачване на лихвата от Европейската централна банка (ЕЦБ) от 11 години предишния месец бе по-голямо от упования половин пункт.

Bank of Enlgand разгласи също по този начин, че съгласно прогнозите й стопанската система на Обединеното кралство ще влезе в криза през последните три месеца на годината на фона на внезапния скок в цените на газа поради съветската инвазия в Украйна.

Банката заяви през днешния ден, че инфлацията ще се форсира до над 13 на 100 през четвъртото тримесечие и ще остане " доста висока " през по-голямата  част от 2023 година.

Експертите на Bank of Enlgand чакат инфлацията да удари най-високата си точна от над 42 години на фона на двойното покачване на цените на газа на едро.

Цените на електрическата енергия ще тласнат стопанската система в криза за пет тримесечия, а брутният вътрешен артикул ще се свива през всяко тримесечие на 2023 година, предизвестява регулаторът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР