Bank of England потвърди плановете се да пусне нови банкноти

...
Bank of England потвърди плановете се да пусне нови банкноти
Коментари Харесай

Нова банкнота от 50 паунда. Кой ще бъде изобразен на нея?

Bank of England удостовери проектите се да пусне нови банкноти с номинал 50 фунта стерлинга, които ще станат последните от серията актуализирани купюри, направени с полимерни материали.

В известието на английската централна банка не прецизират периодите за появяването на новата банкнота.

Отбелязва се единствено, че тя ще се появи след 20120 година, когато ще бъде пусната новата 20-фунтова банкнота. На нея е изобразен (освен, несъмнено наложителния облик на настоящия монарх) портретът на художника - маринист Уилям Търнър. Вече се появиха полимерните купюри с номинал 5 и 10 паунда.

Стана ясно, че скоро Банката на Англия ще стартира да набира оферти за това, чий портрет да се постави на новата 50-фунтова банкнота.

Материалът, от който са направени новите 5 и 10 паунда провокира огромен скандал на Острова. Вегани и представители на някои религиозни групи приканиха централната банка да се откаже от тях, защото банкноти съдържат неголямо количество - 0,05%, твърди мазнини, получени от месни скотски артикули.

Банката настойчиво наблягаше, че полимерните купюри служат в паричния оборот 2,5 пъти по-дълго от обичайните хартиени банкноти, с което се нанася доста по-малки вреди на околната среда. / money.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР