Bank of England на днешното си заседание вероятно ще повиши

...
Bank of England на днешното си заседание вероятно ще повиши
Коментари Харесай

Bank of England подготвя най-голямото повишение на водещата си лихва

Bank of England на днешното си съвещание евентуално ще увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта до 1,75 на 100, с цел да укроти галопиращата инфлация във Англия, осведоми Си Ен Би Си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това би било най-голямото еднократно нарастване на водещата рента на Острова от 1995 година и първото й покачване с 0,5 процентни пункта, откогато централната банка в Лондон стана самостоятелна от английското държавно управление през 1997 година.

На фона на покачващите се цени на храните и силата инфлацията в Обединеното кралство доближи през юни 9,4 % на годишна база - най-високото й ниво за последните 40 години. 

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли съобщи през юли, че Комитетът по паричната политика на регулатора може да обмисли покачване на главния лихвен % с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Той беше безапелационен, че централната банка няма да прояви съмнение и ще направи нужното, с цел да реализира своята цел да върне инфлацията до равнище от 2 % на годишна база.

Допитване на Ройтерс, извършено през предходната седмица измежду икономисти и финансисти, демонстрира, че над 70 % от тях чакат " Банк ъв Ингланд " да увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта.

" Икономическите данни не са се трансформирали доста след покачването на главния лихвен % с 25 базисни пункта, което Bank of England предприе през юни. Предвид оповестения от нея ангажимент за решителни дейности за понижаване на инфлацията и упованията на пазарите за повишение на лихвата с 50 базисни пункта, има възможност ръководителите й в действителност да вземат сходно изрично решение ", съобщи пред Си Ен Би Си икономистът от банка ING Джеймс Смит.

Ако на днешното си съвещание централната банка в Лондон предприеме по-категорични дейности за стягане на паричната политика, то тя ще се приближи до курса, заложен от Управлението за федерален запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка, които през предишния месец покачиха главните си лихви надлежно със 75 и 50 базисни пункта.

По-бързият ритъм на стягане на паричната политика може да усили резултата от ограниченията, които Bank of England подхваща за намаление на инфлацията, само че може и да усили риска за английската стопанска система, чийто темпове на напредък към този момент се забавят, отбелязва Си Ен Би Си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР