Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време

...
Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време
Коментари Харесай

Банатски и бесарабски българи разчувстваха публиката на Рожен с носии

Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време на състезанието за достоверна българска носия.
Над 100 души участваха в конкуренцията, като най-малката участничка бе мъничката Димана на една годинка от Бургас. Именно с нея стартира самият конкурс.

Най-възрастните, които пожелаха да покажат скъпите носии, бяха от село Дряново, община Лъки. Задача на всеки от участниците бе да опише носията си, кой я е изработил и на какъв брой е години – всичко, което знае за нея. Имаше и такива, които са на повече от 100 години.   
Председател на журито бе доцент доктор Светла Рахчиева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките, а в състава му бяха още етнологът Таня Марева и доцент доктор Ангел Янков - шеф на Етнографския музей в Пловдив.
След двучасово показване и тежко отсяване журито избра спечелилите. А малко по-късно всички с носии се събраха под знамето за обща фотография. 
В конкуренцията за най-красива мъжка носия първото място завоюва 20-годишният Тодор Тодоров с родопска носия от Момчиловци. Втори е 19-годишният Ивайло Русев с кукерска носия от община Стралджа. Трети е Николай Атанасов от село Ракита, Плевенско.
Първото място за женска носия бе отредено на Каролина Романова от с. Старцево, Златоградско, второто е на Светослава Кръстева от Бърдарски геран, третото – на Теодора Немова, община Неделино.
10-годишната Александра Гицова от Ямболско е първа измежду децата, втора е 4-годишната Александра Четрокова от Смолян. Третата премия е за най-малката участничка Димана Ангелова от Бургас.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР