Бананите са може би най-популярният плод на планетата, който може

...
Бананите са може би най-популярният плод на планетата, който може
Коментари Харесай

Бананите Кавендиш може скоро да изчезнат

Бананите са може би най-популярният плод на планетата, който може да пораства в над 107 страни. Когато заговорим за тези плодове, мигновено в съзнанието ни изплува облика на дълга колкото педя и леко огъната форма.

Това е единствено един от стотиците типове банани, който обаче дава отговор за над 95% от международната търговия с банани.

Бананите Кавендиш се появяват за първи път в магазините през 60-те и 70-те, когато гъбичка заличава популацията на предходния вид индустриално отглеждани банани в целия свят.

Е, историята е на път да се повтори, откакто неотдавна Guardian заяви, че типът Кавендиш е заплашен от същата орис.

Някои специалисти имат вяра, че в идващите пет до 15 години е допустимо най-популярният вид банани да бъде тотално премахнат още веднъж от гъбичка.

През последните няколко години напастта се е пренесла от Африка към Азия и Австралия и е предизвикала затварянето на големи плантации за банани.

Въпрос на време е гъбичката да се популяризира и в Южна Америка, където се отглеждат огромна част от продаваните в Европейски Съюз и Съединени американски щати банани.

За цялата работа, несъмнено, сме си отговорни самите ние. Причината за в началото появяване и за скоростното разпространяване на въпросната гъбичка е неправилната грижа за почвите и околната среда, споделят специалисти.

Свръхпроизводството, паралелно със мощно намалялото био многообразие в почвата в резултат на използването на пестициди, са основните виновници за протичащото се.

Бананите някак ще ги преживеем, а и към този момент редица американски и европейски компании създават способи за справяне с сходни гъбички.

Притеснителното в тази ситуация е, че съществува действителна заплаха епидемията измежду бананите да се репликира и в други значими за човечеството култури, в случай че не променим методите си на растениевъдство. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР