Бананите, портокалите и кивитата са твърде разпространени през цялата година. Има

...
Бананите, портокалите и кивитата са твърде разпространени през цялата година.
Има
Коментари Харесай

За тези екзотични плодове едва ли някога сте чували и сте ги виждали

Бананите, портокалите и кивитата са прекомерно публикувани през цялата година.
Има обаче доста други плодове в света, а ние събрахме 20 от най-трудните за намиране. Кой обаче знае? Може би те скоро ще бъдат на всяка маса.

Черимоя


Този плод наподобява повече на сладолед.


Той се топи в устата ви като гальовен крем и е прочут със своите резистентни на тресчица и дизентерия лечебни свойства. Единственият минус е, че неговите семена са отровни.

Дуриан

Най-голямата специфичност на дуриан е ужасната му миризма, съчетана с прелестен усет. Плодът съдържа органична сяра, която изяснява миризмата му, само че усетът му е като ядки и сирене с оттенъци на разнообразни плодове. Друго нещо е, че предизвиква внезапно повишение на кръвното налягане.

Джакфрут


Дърветата имат огромни плодове, чието тегло е до 32кг и дължина е 92 см. Вкусът им е композиция от банан, ананас и манго, до момента в който семената имат усет на шоколад, когато са пържени.

Джаботикаба

Вкусът на джаботикаба наподобява на грозде и се употребява за изработката на желе, вино и ликьори. Изсушената му кора е известно лекуване за астма в Бразилия.

Червени банани


Тези сладки плодове имат усет на малини или манго и съдържат доста повече калий, бета-каротин и витамин С от елементарните банани.

Кивано

Той е прочут също като африканска рогата краставица или пъпеш. Узрелите плодове имат усет на примес от краставици, киви и банани.

Тамарило

Тамарило е родственик на домат, патладжан и пикантен червен пипер. То наподобява на кисело-сладки домати. Подходящ е както за десерт, по този начин и за гарнитура.

Ръката на Буда

Този плод се прави оценка за аромата му на теменуги. Трудно за консумация и има усет на лимонова кора. Често се употребява при готвене на риба и салати.

Салак

Поради червеникаво-кафявата си люспеста кора, от време на време се назовава змийски плод. Салакът е благоуханен, само че с необикновен усет: прилича ананас и банан с ядки.

Сапоте

Черният сапот е може би единственият плод, който е възприел този цвят, с цел да покаже зрялост. Прилича на шоколадов пудинг във всичко, от усет до текстура и е доста по-здравословен.

Мелотрия

Изглежда сладко – като дребна любеница. Въпреки че е плод, мелотрията не е сладка; Повече като краставица с намек на лимонен сок.

Бириба

Друг плод, който е узрял, когато е черен, макар че в този случай е единствено кората. Бириба има усет на лимонен къс.

Саподила

Необичайна композиция от усети: бира и кафява захар. Семената му имат куки, които могат да се заловен в гърлото ви, в случай че не ги отстраните, преди да ядете плодовете.

Индонезийски плод


Този плод може да се употребява на разнообразни стадии. Когато е узрял, е сладостен и кремообразен.

Австралийски лайм

Пулпът наподобява на рибни яйца в структурата, отсам идва и неофициалното име “хайвер от лайм”. Малките везикули, съдържат сок, сходен на елементарен лайм.

Купуасу

Близък родственик и от време на време даже сурогат на какаото. Интересна опция на шоколада с по-сложен усет.

Лонган


Лонган е сладостен и апетитен с богат мирис на плесен. Този плод съдържа доста захар, витамин С, калций, желязо и фосфор.

Шоколадова лоза

Акебиевите плодове са сладки и ароматни, дегустират се като малини. Те се употребяват за десерт.
Хала


Родината му е Полинезия. Плодовете могат да се употребяват както сурови, по този начин и варени и даже употребявани като зъбни конци. Листата са потребни и се споделя, че имат лечебни свойства.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР