Балканската четворка – България, Гърция, Сърбия и Румъния, ще кандидатства

...
Балканската четворка – България, Гърция, Сърбия и Румъния, ще кандидатства
Коментари Харесай

Балканската четворка домакин на Мондиал 2030

Балканската четворка – България, Гърция, Сърбия и Румъния, ще кандидатства дружно за семейството на международното по футбол през 2030 година Идеята предложил гръцкият министър председател Алексис Циптрас на останалите водачи по време на срещата им в резиденция „ Евсиноград " през днешния ден.
Премиерът Бойко Борисов бе хазаин на петия работен диалог с президента на Сърбия Александър Вучич и с министър председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила. Специален посетител на срещата бе министър председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.
Общото домакинство на Мондиал 2030 ще задълбочи съдействието сред страните, стимулирал се Ципрас. Идеята заслужава да бъде разисквана, тя може да се ползва освен за международното по футбол, само че и за други спортни събития, съгласил се Бойко Борисов. Подробностите ще се разискват в допълнение.

Скоростен път от Александруполис до БГ границата

Магистрала и трен от Егейско до Черно море са другите два огромни плана, които водачите на Балканската четворка разискаха в „ Евсиноград ".
Железопътна връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе, стартират стремително да развиват България и Гърция. Двете страни подписаха декларация за това.
Борисов посочи след срещата смисъла на транспортните „ пръстени " със прилежащите страни, които се образуват и чрез построяването на автомагистралите в България.
Алексис Ципрас също подчертава върху напредването на плановете от съвместен интерес. Наред с жп връзката Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе, той разгласи, че е контрактувано и основаването на скоростен път от Александруполис до българската граница, от където може да се свърже със София, Варна и Бургас.
Работна група ще прегледа опциите за създаване на нови връзки през река Дунав сред Румъния и България, означи министър председателят на Румъния Виорика Дънчила. По думите й планът, който визира скоростния път сред Тимишоара и Панчево, е прегледан на политическо ниво.

Борисов: Четворката ни прави Европейски Съюз по-силен

" Нашата четворка и събирането ни тук постоянно са имали една цел – в границите на Европейския съюз да повдигнем равнището на съгласуваност. Политиката ни в никакъв случай не е била ориентирана против трети страни. Четворката ни има за цел освен да укрепва Европейски Съюз, само че и да го прави по-силен ", съобщи Бойко Борисов на брифинга след края на срещата на върха. Той акцентира, че политиката на четиристранния формат е в полезностите на Европейски Съюз – съгласуваност, конкурентоспособност и повишение на приходите.
Считаме, че с влизането на Сърбия в Европейски Съюз, Съюзът ще стане по-силен, добави българският министър-председател. Според него, откакто по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз тематиката за Западните Балкани беше съществено развита, идното Румънско председателство може да отвори нови благоприятни условия, включвайки и тематиките за Дунавската и Черноморската тактика в европейския дневен ред.

Хъб " Балкан " ще понижи цените на газа

Енергийната сигурност бе третата основна тематика в диалозите на Балканската четворка. Борисов посочи смисъла на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името „ Балкан ". Този план би дал опция за повече избор и за понижаване на цените, безапелационен бе Борисов. Според Ципрас също е належащо да се влага в енергийната сигурност на района. Той посочи смисъла на интерконектора с България.

Обсъдиха тръбопровода East Med

С израелския министър председател Бенямин Нетаняху пък бе разисквана тематиката за източно средиземноморския водопровод East Med.
„ Когато започнахме преди година нашите старания, нещата на Балканите и в района не бяха толкоз оптимистични. Днес компликациите остават, само че сме създали значими крачки напред ", съобщи Алексис Ципрас. Той особено акцентира ролята на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за вероятността пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското съглашение ще има изгоди за развиването на ЮИЕ.
Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната съгласуваност и инфраструктурните планове, които по думите му са от основно значение за Балканите. Това ще бъдат и част от тематиките на идната четиристранна среща на високо равнище през декември, която ще се организира в Белград. „ Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват поддръжка на Сърбия по европейския й път ", добави Вучич.

Нетаняху: Израел работи за общата сигурност

„ Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите страни има извънредно смели мъже и дами, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което в никакъв случай няма да забравим ", обърна се към сътрудниците си министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са доста терористични офанзиви, а с получената помощ са избавени човешки животи. „ С нашите сътрудници и другари обсъдихме двустранно по какъв начин да повишим съдействието с Израел. В общия подтекст има три сфери - технологии, енергетика и сигурност ", уточни Нетаняху. В изявлението си той се спря на софтуерната гражданска война в света, която се следи във всяка човешка активност. Посочи по какъв начин Израел може да помогне за повишение на енергийните доставки и също се концентрира върху тръбопровода East Med.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР