Балкан Ботевград показа жалбата, която изпрати до Арбитражната комисия срещу

...
Балкан Ботевград показа жалбата, която изпрати до Арбитражната комисия срещу
Коментари Харесай

Балкан показа жалбата до Арбитражната комисия

Балкан Ботевград сподели жалбата, която изпрати до Арбитражната комисия против решението клубът да бъде лишен от три точки.

" До Председателя
на Арбитражната комисия
към БФ Баскетбол
Ж А Л Б А
от БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ " БАЛКАН " - БОТЕВГРАД
представляван от Михаил Пламенов Михайлов - Председател на УС
ОТНОСНО: Присъдена служебна загуба на БК Балкан за среща щ87 от НБЛ сред тимовете на БК " БАЛКАН " и БК " АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99 " играна на 01.04.2018г. от 18.00ч. в " Арена Ботевград " - гр.Ботевград

Уважаеми господин Председател,
На 01.04.2018г. в зала " Арена Ботевград " в гр. Ботевград бе играна среща от постоянния сезон 2017/2018г. на Националната баскетболна лига. Срещата приключи при резултат 86:76 за тима на БК " Балкан ".
Впоследствие, след завършването на срещата, БК " Академик Бултекс 99 " подаде контестация до НБЛ, вследствие на която Генералният управител на лигата присъди служебна загуба на тима на БК " Балкан " за същата среща. Основанието за неговото решение е нарушаване на чл.74, ал.2 от Наредбата за държавно състезание мъже-НБЛ от страна на тима на нашия клуб, а точно за допускане на обстановка, в която на терена няма играч, който има право да играе за НО на България и не е придобил българско поданство по натурализация.

Запознахме се с решенията на Комисията по контестациите и на Генералния управител на НБЛ за налагане на служебната загуба на тима на БК " Балкан " по отношение на чл.74, ал.2 от Наредбата за държавно състезание мъже-НБЛ и чл.40.45 от ДАП.

БК " Балкан " смята наложената глоба за неоснователна, защото не е било налице фактическо нарушаване на условието на чл.74, ал.2 от Наредбата. Нашето изказване се основава точно на съответния текст на наредбата на въпросния член чл.74 алинея 2 от Наредбата за Държавно състезание - мъже - НБЛ, както и на Състезателните правила по Баскетбол 2017, които са в действие от 01.10.2017г. и съответно на наредбите на чл.19 Смяна.

1. Своето решение за налагане на служебна загуба Комисията по контестации и Генералния управител на НБЛ обосновават със следните условия и причини:

" В среща щ 87 от НБЛ сред БК " БАЛКАН " и БК " АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99 ", извършена на 01.04.2018г. в Ботевград, при оставащи 05:04 минути до края на срещата, при възобновена след спиране игра, на игрището са били състезателите от тима на " Балкан ": 1 /Калахан/,4 /Фортънбъри/, 6 /Уошингтън/, 8 /Кесар/ и 25 /Хоутън/, като по този метод на игрището не е имало най-малко 1 играч, който има право да играе за Националния тим на България и не е придобил българско поданство по натурализация. Правилото на чл.74 ал.2 планува..Е което предписание е било нарушено от тима на Балкан ".

Считаме, че комисията е пропуснала да установи, че в това време, с изключение на изброените състезатели на Балкан, на терена също по този начин са се намирали и състезателите на Академик Бултекс 99: 1 (Юмипиг), 3 (Димитров), 10 (Бачев), 21 (Джонсън), 34 (Дурчев), от които цели трима ( Димитров, Бачев и Дурчев) са състезатели, имащи право да играят за Националния тим на България, с което е изпълнено условието на цитирания член 74 (2) който гласи " по време на игра, на терена би трябвало да има най-малко 1 играч, който има право да играе за Националния тим на България и не е придобил българско поданство по натурализация "

Комисията погрешно е възприела, че условието за най-малко един играч със съответния статут се отнася за всеки от тимовете по настрана, защото по този начин написаният текст на член 74 (2) на никое място не вкарва такова условие и не прави такова конкретизиране. Безспорен факт е, че при оставащи 5:04 минути до края на срещата, при възобновена след спиране ( тайм навън за тима на Академик Бултекс 99 ) игра, на терена са се намирали 10 състезатели, трима от които (щ3, Димитров,щ10- Бачев, щ34-Дурчев ) са състезатели, имащи право да играят за Националния отборна на България, без да са придобили българско поданство по натурализация, с което условието за "..минимум 1 играч Е " на чл.74 (2) е изпълнено. Считаме, че е неприемливо Комисията да прави каквито и да е ограничаващи и/или диференциращи тълкувания и тълкования на текста на чл.74 ал.2 от Наредбата за Държавно състезание - мъже - НБЛ.

Текстът на чл.74, ал.2 от Наредбата за държавно състезание мъже-НБЛ " По време на игра, на терена би трябвало да има най-малко 1 играч, който има право да играе за Националния тим на България и не е придобил българско поданство по натурализация. " не е ясно дефиниран във връзка с концепцията всеки тим да има на терена най-малко един играч, с право да взе участие в НО на България. Никъде в текстът не се вкарва изрично уточнението, че всеки от двата участващи в срещата тимове на терена по време на игра би трябвало да има най-малко по един играч с право да играе за НО на България. Така написана наредбата на чл.74 ал.2, се чете единствено в смисъл, че се отнася общо или по едно и също време за състезателите и на двата участващи тима, и по никакъв метод не може да се пояснява, че това условие се отнася за всеки участващ тим по настрана.

2. Съгласно чл.19.1.1. от Състезателните правила по Баскетбол " Смяна е спиране на играта, поискано от заместител, с цел да стане същият играч. "

В съответния случай от въпросната среща несъмнено е била нарушена или неспазена процедурата по осъществяването на промяната на състезателя с щ 35 Петков от заместника с щ 25 Хоутън. Случилото се на терена е нарушаване както от страна на заместника, по този начин и от страна на длъжностните лица на срещата на описаната в Състезателните правила по Баскетбол 2017 в чл.19.3. процедура. За това нарушаване тимът на БК " Балкан " в съответния случай не може да носи отговорност, защото контролните функционалности по съблюдаване на Правилата са вменените на длъжностните лица, обслужващи провеждането на всяка среща.
В чл.19.3.1. от Състезателните правила се споделя: " Единствено заместникът има право да изиска промяна. Лично той (не треньорът или помощник-треньорът) би трябвало да се показа на секретарската маса и ясно да изиска промяна или да седне на плануваните за заместници места. Той би трябвало да има подготвеност за неотложно влизане в игра. "

В 19.3.4. от Състезателните правила се споделя: " Заместникът би трябвало да остане отвън страничната линия, до момента в който съдията даде сигнал със свирката си, направи формалната жестикулация за промяна и предложения заместника да влезе в игралното поле. "

Именно това не се е случило, като не са спазени, а в действителност нарушени посочените нагоре разпореждания, за което тимът ни не може да носи съответната виновност.

На видеозаписа от мача се вижда, че нито един от състезателите на БК " Балкан " не декларира промяна към секретаря на мача, по този начин както изисква описаното нагоре предписание. Както и нито един от съдиите на срещата не е извършил процедурата по разрешаване на заместникът да влезе в игра и по този метод да стане играч с произлизащите от това права и отговорности на терена.

В нашия съответен случай се отнасяме и към наредбата на чл.19.3.7. от същите правила, а точно: " Ако е поискана промяна по време на едноминутно спиране или по време на период от играта, заместникът би трябвало да се показа на секретаря преди да влезе в игра. " Това ясно се вижда, че не е станало.

От видеозаписа на срещата се открива, че при оставащо за игра време от 05.04 минути тимът на БК " Академик Бултекс 99 " взима едноминутно спиране. Отборите се насочат към зоните на отборните скамейки. Преди това спиране тимът на БК " Балкан " е в състав: 1-Калахан /САЩ/, 6-Уошингтън /САЩ/, 8-Кесар /Сърбия/, 4-Фортънбъри /САЩ/ и 35-Петков /България/. След едноминутното спиране за тима на БК " Балкан " на терена навлиза заместникът 25-Хоутън, само че без същият да изиска промяната по регламентирания в разпоредбите ред /член 19.3.1./. Съдиите не са обърнали внимание на тази обстановка и виждайки по 5 състезатели на терена са пуснали още веднъж играта. Секретарят на мача, обаче, виждайки смяна измежду състезателите на терена неотложно подава сигнал. При това състояние не изпълнявайки няколко условия за промяна според състезателите правила /в това число инкасирането на промяната от съответния арбитър със съответния жест, едвам след който заместникът става играч, а състезателят заместител!/, на процедура 25-Хоутън няма права на играч /член 19.1./, а е бил към момента със статута на заместител /по формалните правила на ФИБА в действие от 01.10.2017г./. Играта е възобновена от съдиите при нередовно осъществена промяна, в действителност неразрешена по съответния ред такава. Фактическите състезатели за тима на БК " Балкан " в този миг са тези играчи, които са били на терена преди разрешаването на едноминутното спиране, а точно четирима задгранични състезатели и един български играч. При тази обстановка даже единствено състезатели от тимът на БК " Балкан " на процедура извършват условието на чл.74, ал.2 от Наредбата на НБЛ.

На съображение на изложените причини се обръщам към уважаемата Арбитражна комисия с искане:
1. Да се анулира Решение на Генералният управител на НБЛ от 02.04.2018г. и на Комисията по контестации взето на 02.04.2018 в град София за отсъждане на служебна загуба на тима на БК " Балкан " за среща щ87 от постоянния сезон 2017/2018г. на НБЛ, играна на 01.02.2017г. в зала " Арена Ботевград " в гр.Ботевград и същото се разгласи за безпричинно, заради липса на инкасирано нарушаване на Наредбата за държавно състезание мъже-НБЛ.

2. На БК " Балкан " да се присъдят 2 точки за победа в среща щ87 от постоянния сезон 2017/2018г. на НБЛ играна сред тимовете на БК " Балкан " и БК " Академик Бултекс 99 ", извършена на 01.04.2018г. от 18.00ч. в град Ботевград, приключила по публично завършения протокол от срещата с резултат 86:76 в интерес на тима на БК " Балкан ".

05.04.2018г.
Михаил Михайлов
Председател на БК " Балкан " -Ботевград ", написа в жалбата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР