Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната.

...
Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната.
Коментари Харесай

Еuronews: Българското здравеопазване кърви

Българското опазване на здравето кърви: лекари и медицински сестри всеобщо напущат страната. На доста места, изключително в провинцията, към този момент няма кой да лекува хората, се споделя в репортаж на Euronews.

Пред Центъра за незабавна здравна помощ в София са строени чисто нови коли за спешна помощ. Европейският съюз е вложил доста средства в българската здравна инфраструктура. Но казусът не е в машините - това, което не доближава, са хората, показва Еuronews. Три четвърти от бъдещите лекари в България желаят да заминат, сочи една анкета измежду студенти-медици. Най-предпочитаните от тях места за работа и живот са Германия, Австрия и скандинавските страни.

Лекарката от Центъра за незабавна помощ Кристина Манчева още като дете желала да стане лекарка. Тя е една от тези, които са решили да останат в страната. " Основният проблем е в дефицита на квалифицирани медицински фрагменти във всички области, и най-много в незабавната помощ. Има голяма потребност от повече хора. Разполагаме с по-малко от половината от нужния личен състав ", споделя тя.

България застарява, популацията се топи

България бързо застарява и страната има потребност от медици, само че младежта напуща. По прогноза на Организация на обединените нации, до 2050-та година България може да загуби още 23 % от популацията си .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР