Българското висше образование прави малка крачка към по-качествено представяне и

...
Българското висше образование прави малка крачка към по-качествено представяне и
Коментари Харесай

Висшето образование е вече малко по-добро и по-близо до нуждите на бизнеса, сочат данни

Българското висше обучение прави дребна крачка към по-качествено показване и е към този момент по-близо до потребностите на пазара на труда. Такива заключения прави проучване на " Отворено общество ", разгласи в ефира на БНР Георги Стойчев, изп. шеф.

Той уточни още, че съгласно данните на организацията се усилва делът на задграничните студенти, които се образоват в България.

Все още има голям брой професионални посоки, при които студентите, приключили едно и също професионално направление, в доста случаи една и съща компетентност, намират друга реализация на пазара на труда и възнаграждение според от съответното приключено висше учебно заведение. Такива са стопанска система, високи технологии, естествени и инженерни науки. В други специалности няма такава разлика – педагогика, медицина, военно дело.

Делът на приключилите, които се осъществят на позиции, изискващи висше обучение, се усилва и през последното десетилетие за първи път надвишава 50% от приключилите, разгласи Стойчев. Остава казусът, че един от всеки двама приключили не работи на позиция, която изисква висше обучение или не работи на такава позиция в границите на първите 5 години след завършването си. Този проблем е по-силно мощно изразен при приключилите бакалаври.

Стойчев акцентира, че университетите в България имат рационално държание, което в огромна степен зависи от тласъците. През последните няколко години има усъвършенстване при разпределението – повече студенти в специалности с по-добра реализация на пазара на труда.

На собствен ред ректорът на Софийския университет разгласи, че системата за качество на Софийския университет не е официална и работи в действителност добре, а образователното заведение е от дребното, които не си разрешили да основават самоцелно нови посоки и специалности, за да притеглят повече студенти.

Според него възбраната за преподаватели, които могат да вземат участие в участването на акредитирането на един единствен университет, ще възстановява системата:

" Много от университетите ще бъдат наранени от тази мярка. Това предложение се внася за следващ път в Народното събрание с поддръжката на Съвета на ректорите. Много от ректорите осъзнават, че това ще им сътвори сериозен проблем и ще имат потребност от това да основават спомагателен нов потенциал ", изясни той.

Той оцени като нещо положително националната карта, която ще се сътвори на университетите в страната, тъй като те се основават много безредно и безотговорно.

Той прикани да се усили бюджета на висшето обучение със скоростта, с която това се прави в междинното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР