Българското външно министерство излезе с изявление по повод думи на

Българското външно министерство излезе с изявление по повод думи на ...

МВнР намекна на Ердоган, че не само Турция може да говори за културни граници.

Българското външно министерство излезе с изявление по повод думи на турския президент Ердоган относно Кърджали. В понеделник той заяви пред съпартийци, че градът е част от турските "душевни граници". В отговора си МВнР тактично намеква, че не само югоизточната ни съседка би могла да говори за културни граници. Позицията на министерството гласи дословно следното:
"По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:
- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.
- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.
- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори".

Източник: segabg.com