Българското председателство отчита ключовата роля на Парламентарното измерение за успешното

...
Българското председателство отчита ключовата роля на Парламентарното измерение за успешното
Коментари Харесай

Лиляна Павлова отчете българското европредседателство

„ Българското председателство регистрира основната роля на Парламентарното измерение за сполучливото протичане на нашата работа, като поръчител за легитимност на европейските политики и в отбрана на ползите на европейските жители “. Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на присъединяване си в Пленарната среща на Конференцията на Комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК). Заключителното събитие от парламентарното измерение на председателството се организира в София през днешния ден.

Министър Лиляна Павлова благодари на българския парламент за постигането на градивен разговор при образуването на националните позиции и на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове за градивната работа през целия интервал на подготовка и осъществяване на председателството. Пред депутатите от националните парламенти на 28-те страни членки на Европейски Съюз и наблюдаващите от страните сътрудници по време на провеждащата се в София пленарна среща тя регистрира и постигнатите по време на Българското председателство резултати.

„ И шестте събития от парламентарното измерение способстваха за напредъка по заложените цели. Мога да кажа, че отчитаме резултати по всяко едно досие, посредством освен на екипите в работните групи, на положителната съгласуваност сред всички институции, на доброволците и на българското общество “, сподели министър Павлова. Тя означи, че Австрийското председателство одобри да работи по три от четирите български цели и се надява до края на годината да бъде приключено започнатото от нашата страна. „ Тази последователност ще даде гаранция за това, че напъните, които положихме и ще поставим, ще подсигуряват сигурна, постоянна и обединена Европа “, сподели министър Павлова.

„ Поставихме си амбициозна задача и я изпълнихме - да градим мостове и да бъдем посредник, който води градивен разговор. През 2018 година като последна преди изборите през 2019 година беше значимо да сме виновни “, добави тя. Министърът уточни две от тематиките, по които България несъмнено реализира прогрес – направихме дълготрайно необратима тематиката за Западните Балкани и предложихме нов метод и философия по тематиката за миграцията, който следва да бъде обсъждан на идния Европейски съвет на 28 юни. Сред почналите у нас значими диспути през миналите 6 месеца тя уточни разискванията за Многогодишната финансова рамка и бъдещето на Европа.

Като един от сложните триумфи на Българското председателството министърът посочи Споразумението за командированите служащи, а като основен за всички жители поради наближаващите избори – смяната в европейското изборно законодателство. „ Предстои да намерим решение в дебата за автомобилния пакет и да защитим ползите на всички превозвачи в съюза “, уточни министърът.

В сферата на стопанската система и финансите свършихме доста работа по серия досиета, само че основен е пакета за понижаване на риска в банковия бранш. Работихме за осъществяване на правилата, залегнали в Европейския дирек за обществени права и постигането на единодушие по законодателното предложение, обвързвано с контролираните специалности, а в края на седмицата чакаме да реализират общ метод за координацията на системите за обществена сигурност, за салдото сред персоналния и професионален живот, транспарантните и предвидими условия на труд. Младите хора са наш водоравен приоритет и в тази връзка беше подписано решение на Съвета за рационализация на Европас, рекомендация на Съвета за улеснение режима на чиракуване, решение за финансирането на Европейски юношески оркестър, както и приемането на няколко рекомендации по отношение на бъдещите умения, свързани с образованието и цифровите провокации пред младежите, регистрира още министърът за Българското председателство. Лиляна Павлова регистрира и достижения в областта на околната среда, където беше реализиран общ метод по директивата за изхвърлянето на боклуци и новите правила за био земеделие. По целта цифровизация тя регистрира достиженията за построяването на Единния дигитален пазар - съглашение с Екологичен потенциал по Регламента за единния дигитален портал, регламентът за гео-блокирането и пакета за киберсигурност. Тя означи и постигането на единодушие в съвета за промяната на авторското право и директивата за аудиовизуалните медийни услуги, Европейския код за електронни връзки.

По време на тридневната Конференцията у нас парламентаристите имат опция да обсъдят въпроси от европейския дневен ред и да обменят положителни парламентарни практики.

Министър Лиляна Павлова взе присъединяване в сесията „ Постижения на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “, дружно с министър-председателя на България Бойко Борисов. Председател на сесията е ръководителят на Комисията по околната среда и водите в Народно събрание Ивелина Василева, а модератор – проф. доктор Ингрид Шикова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР